Buradasınız
Ana Sayfa > Arkeoloji > Ekoloji Birliği, “Tarihi hata: Hasankeyf ve Kanal İstanbul”

Ekoloji Birliği, “Tarihi hata: Hasankeyf ve Kanal İstanbul”

“Tarihi hata: Hasankeyf ve Kanal İstanbul” başlığıyla yayımladığı açıklamada Kanal İstanbul projesi ısrarından bir an önce vazgeçilmesini yineleyen Ekoloji Birliği, ayrıca Hasankeyf’teki tarihi ve kültürel varlıklara yönelik saldırıya karşı da mücadele etme çağrısı yaptı.

KANAL İSTANBUL VE HASANKEYF, YIKIM PROJELERİDİR!

“Anadolu tarihi dokusu; ekolojik çeşitliliği bakımından zenginliği ile dikkat çekici. Ancak uygulanan politikalar bu değerlerin göz göre göre yok edilmesine neden oluyor. Tarihi, kültürel varlıkların değerini maddi ölçülerle değerlendirmek yanılgıdır” diyen Ekoloji Birliği’nin açıklamasında, “Kanal İstanbul’un ekolojik, ekonomik ve politik olarak yanlışlığına yönelik değerlendirmemizi kamuoyuna açıklamıştık. Bir kez daha vurguluyoruz ki, Kanal İstanbul Projesi’nden bir an önce vazgeçilmelidir. Bu projenin yapılmaması için hukuksal ve meşru mücadelemizin devam edeceğini bir kez daha deklare ediyoruz” ifadeleri ile Kanal İstanbul projesinin mutlaka durdurulması ve geçit verilmemesi çağrısını da yineledi.

Eş sözcüler Süheyla Doğan ve Coşkun Özbucak tarafından basın ve kamuoyunun dikkatine sunulan Ekoloji Birliği‘nin açıklamasında Hasankeyf ile ilgili olarak ise şu ifadeler yer alıyor:

“Bir tarihi kültürel varlığımızın daha yok oluş süreci devam ediyor. Batman’ın Hasankeyf ilçesi 12 bin yıllık tarihi; orada yaşayanların evleri, anıları ve gelecekle ilgili hayalleri; Dicle Vadisi’ndeki bitki ve hayvan türleri ile birlikte Ilısu Barajı‘nın suları altında kalacak.

Hasankeyf ilçesindeki bazı tarihi varlıkların taşınmış olsa da Hasankeyf’in taşınan varlıklardan çok daha fazla olduğu ve taşınamayacağı bilim insanları tarafından açıklanmıştır.  Tarihi ve kültürel varlıkların kendi doğal ortamlarında korunması ve yaşatılması gerekirken, taşıma işlemi ile Hasankeyf’in taşındığını iddia eden ve bu taşıma işlemi ile övünenler tarihe ihanet etmektedir. Buna neden olanları tarih yargılayacak. Köyler taşındı, insanlar ata topraklarını terk etti. Anıları sular altında kaldı.

Temmuz ayında su tutma işlemi başlamış ve su yükselmesi hızla devam etmektedir. Baraj suyu Hasankeyf ilçesine ulaşmıştır. Yıllardır devam eden yıkım ve tahribatla Hasankeyf ve Dicle Vadisi kıyamet günlerini yaşamıştır. Suların yükselmesiyle bu yıkım ve tahribat geri dönülmez bir evreye geçmiştir.”

“Ekoloji Birliği olarak, tarihi ve kültürel varlıklarımızın su altında bırakılmasını kabul etmiyoruz” denilen açıklamada, tarihi ve kültürel varlıklarımızın yok edilmesine bir kez tepkisini dile getiren Ekoloji Birliği, “Hasankeyf ve Kanal İstanbul özelinde iktidarın yaşam alanlarımıza, tarihi ve kültürel varlıklarımıza saldırısına karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” sözleri ile de her iki “yıkım projesi”nin mutlaka durdurulması gerektiği şeklindeki ifadesi ile Kanal İstanbul ve Hasankeyf konularına kamuoyunun dikkatini çekti.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top