Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Tarafsızlığını yitirmiş bilirkişi istemiyoruz

Ekoloji Birliği: Tarafsızlığını yitirmiş bilirkişi istemiyoruz

Sinop Nükleer Güç Santralı’na karşı açılan davalarda bilirkişi heyeti belli oldu. Heyette bazı ‘tanıdık’ isimler var. Daha önce de iktidarın rant projelerine onay verdikleri bilinen bu kişilerin bilirkişiliğine davanın avukatları itiraz edileceklerini belirtirken, konuyla ilgili Ekoloji Birliği tarafından bir açıklama yapılarak “tarafsızlığını yitirmiş bilirkişileri istemiyoruz” denildi.

Sinop Nükleer Güç Santralı’na karşı açılan davalarda bilirkişi heyeti belli oldu. Heyette bazı ‘tanıdık’ isimler var. Daha önce de iktidarın rant projelerine onay verdikleri bilinen bu kişilerin bilirkişiliğine davanın avukatları itiraz edileceklerini belirtirken, konuyla ilgili Ekoloji Birliği tarafından bir açıklama yapılarak “tarafsızlığını yitirmiş bilirkişileri istemiyoruz” denildi. Hukuk sisteminin Türkiye’de kamu yararını değil, şirketlerin çıkarını kollayan bir işleyişe getirildiğine dikkat çekilen Ekoloji Birliği’nin açıklamasında, hukuk sisteminin endişe verici olduğu kaydedilirken, “ülkemizde ve dünyada nükleer santral istemiyoruz. Nükleer santral kazalarını, Hiroşimayı, Nagazakiyi, Çernobil’i unutmadık” ifadeleri yer aldı. Ekoloji Birliği’nin konu hakkındaki açıklaması şöyle:

TARAFSIZLIĞINI YİTİRMİŞ BİLİRKİŞİ İSTEMİYORUZ!

Sinop’ta İnceburun mevkiinde EUAS International ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından yapılması planlanan, Sinop Nükleer Güç Santralı (NGS) Projesi’nin “ÇED Olumlu” kararına karşı Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Ekoloji Birliği, Bileşenlerimiz ve diğer davacılar tarafından açılan davalarda bilirkişi heyeti isimleri açıklandı ve taraflara bildirildi. Bilirkişi heyeti 7 Haziran 2021 tarihinde Sinop’ta keşif yapacak.

Bilirkişi heyetinin üyelerinin büyük çoğunluğunun Mersin Akkuyu NGS “ÇED Olumlu” kararına karşı açılan davada Mersin NGS’nin canlı yaşamı ve çevreye yönelik risklerini, bilimsel ve teknik kurallara aykırılıklarını göz ardı ederek, uzmanlık alanları dışında ifadelerle rapor hazırladıklarını görmüştük. Ankara Üniversitesi’nden Nükleer Mühendisi Prof. Dr. Niyazi Meriç, Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Ayşe Nilsu Demir, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Mühendisliği’nden Prof. Dr. Yusuf Güneş, İTÜ İnşaat Fakültesi’nden çevre mühendisleri Prof. Dr. Kadir Alp, Prof. Dr. Mustafa Sait Yazgan, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nden Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin’ün Sinop Nükleer Güç Santralı (NGS) Projesi davasında da görevlendirmeleri heyeti tartışmalı hale getirmektedir. Bu durum tarafsızlık ve güvenilirlik açısından soru işaretlerine yol açmaktadır. Akkuyu NGS için daha önce olumlu görüş veren bilirkişilerin Sinop NGS için görevlendirilmeleri hazırlayacakları raporun bilimselliği açısından “şaibeli” olacaktır.

HUKUK SİSTEMİ NEREYE GİDİYOR?

Hukuk sistemimizin geldiği nokta oldukça endişe vericidir. Kamunun değil, şirketlerin çıkarları gözetilmektedir. Ülkemizde zaman zaman vicdanlı yargıç ve hakimlerin ve bilirkişilerin verdikleri kararlarla kazanılan davalar olsa da daha sonra bu davaların arkasından dolanıldığını, kararların uygulanmadığını pek çok kez yaşadık, gördük. Bilim insanlarının da bu hukuksuzluğa ortak olması bilimin geldiği nokta açısından üzücüdür.

Sinop NGS Projesi davası bilirkişi seçimi, davanın sonucunu etkileme çabasıdır. Oysa tarafsız bir hukuk sisteminde Sinop NGS’nin ülke çıkarları, kamu yararı, ekosisteme etkileri açısından bilimsel veriler ışığında değerlendirilmesi gerekmektedir. Adil yargılama sürecine gölge düşürecek olan Prof. Niyazi Meriç ve Akkuyu NGS için olumlu görüş veren diğer bilir kişilerin heyetten çıkartılmasını istiyoruz.

Bizler, Ekoloji Birliği Bileşenleri olarak ülkemizde ve dünyada nükleer santral istemiyoruz. Nükleer santral kazalarını, Hiroşima‘yı, Nagazaki ve Çernobil’i unutmadık.

AKKUYU VE SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALLARINDAN ACİLEN VAZ GEÇİLSİN! NÜKLEERE İNAT YAŞASIN HAYAT!

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top