Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: İnsanlar can derdinde, iktidar sermaye ile kolkola rant peşinde!

Ekoloji Birliği: İnsanlar can derdinde, iktidar sermaye ile kolkola rant peşinde!

Yıllardır bölge halkını zehirleyen iki termik santralin kurulu olduğu Afşin’de halk tarafından binlerce itiraz dilekçesi verilmesine rağmen üçüncü termik santrale de onay çıktı. Karara sert tepki gösteren Ekoloji Birliği: “İnsanlar can derdinde, iktidar sermaye için rant sağlama peşinde!” 

Maraş’ın Afşin İlçesi’nde Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapımı planlanan Afşin C termik santrali için ÇED Olumlu kararı verildi.  Yıllardır bölge halkını zehirleyen iki termik santralin kurulu olduğu Afşin’de halk tarafından binlerce itiraz dilekçesi verilmesine rağmen üçüncü termik santrale de onay çıktı. Karara sert tepki gösteren Ekoloji Birliği, “İnsanlar can derdinde, iktidar sermaye için rant sağlama peşinde”  açıklamasında bulundu.

ÜÇÜNCÜ TERMİK SANTRALA ONAY ÇIKTI!

Yıllardır bölge halkını zehirleyen iki termik santralin kurulu olduğu Afşin’de üçüncü termik santrale de onay çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İlçe’ye bağlı Altunelma ve Tanır mevkiinde Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Afşin C Termik Santralı için “ÇED Olumlu” kararı verdi.

Projeyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirme İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde yer alan “ÇED Kararları-ÇED Olumlu Kararları” listesinde, 27.03.2020 itibarıyla son sırada 27.03.2020 tarihinde 5861 No’lu karar ile “ÇED Olumlu” kararı verildiği bilgisi yer alıyor.

KANAL İSTANBUL ÇED’İNİ HAZIRLAYAN FİRMA

ÇED raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik sahibi Selahattin Hacıömeroğlu, geçtiğimiz yıllarda da Biga Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanlığında şirket olarak kendi santralı da dahil Gelibolu Yarımadası’nda planlanan birçok santralın ÇED dosyasını hazırlamıştı. Şirketin hazırladığı ÇED raporları arasında Kanal İstanbul ve çok sayıda ağacın kesildiği Kuzey Marmara Otoyolu Projesi de yer alıyor.

BÖLGE HALKI İMZA TOPLAMIŞ, KARŞI ÇIKMIŞTI

Bölge halkı “Çernobil etkisi oluşturacak” dediği proje için binlerce imza ve dilekçe toplamış ve 24 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirilen İnceleme Değerlendirme Komitesi Toplantısına da katılarak projeye itiraz etmişti.

Afşin C Termik Santralı Projesi her biri 600 MWe kurulu güce sahip 3 üniteden oluşuyor. 1.800 MWe‘lik santralde kullanılacak kömür miktarı yaklaşık 3.325,4 ton/saat (23.104.879,2 ton/yıl). Santralın yatırım bedeli yaklaşık 17 milyar 300 milyon TL.

EKOLOJİ BİRLİĞİ: İNSANLAR CAN DERDİNDE, İKTİDAR SERMAYE İLE KOLKOLA RANT PEŞİNDE!

Karara sert tepki gösteren Ekoloji Birliği, “İnsanlar can derdinde, iktidar sermaye için rant sağlama peşinde”  açıklamasında bulundu. Ekoloji Birliği‘nin bugün yaptığı açıklaması şöyle:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kahramanmaraş İli Afşin İlçesi’nde Altunelma ve Tanır mevkiinde Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Afşin C Termik Santralı için “ÇED Olumlu” kararı verdi.

Bölgede zaten biri 33 diğeri 15 yıldır faaliyette olan 2 adet termik santral mevcut idi ve hava kirliliği bölgeyi yaşanmaz hale getirmişti. Bölge halkı “Çernobil etkisi oluşturacak” dediği proje için binlerce imza ve dilekçe toplamış ve 24 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirilen İnceleme Değerlendirme Komitesi Toplantısına da katılarak projeye itiraz etmişti.

Greenpeace Akdeniz’in Mart 2019’da hazırladığı “Afşin’de Kömürlü Termik Santrallerin Maliyeti” isimli hava modellemesi raporuna göre Afşin’deki santrallerden çıkan emisyonlar yetişkinlerde inme, akciğer kanseri, kalp ve solunum yolu hastalıkları ve çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları riskini arttırıyor. Bu santrallerden çıkan küçük parçacıklar (PM2,5) ve azot dioksit (NO2) kirliliği nedeniyle bugüne kadar 17 bin erken ölüm gerçekleşti. Üstelik Afşin bölgesine daha 4’ü EÜAŞ’a ait 6 santral daha planlanıyor. Greenpeace’in raporuna göre bu santrallerin da gerçekleşmesi halinde santraller ömrünü tamamladığında 32 bin erken ölüm gerçekleşmiş olacak.

BU NASIL BİR KAR HIRSIDIR?

Covid-19 nedeniyle insanlar nefes alamazken, iklim krizinin geldiği mevcut koşullarında, her yıl binlerce insanın erken ölümüne yol açtığı kanıtlanan yeni termik santraller açmak nasıl bir vicdansızlıktır? Nasıl bir anlayıştır? Nasıl bir kar hırsıdır? Anlayabilmek mümkün değildir.

Proje ile ilgili ÇED Olumlu Kararı’nın verildiği haberini Elbistan’ın Sesi adlı bir site duyurdu. Haber metni içerisinde Bakanlığın duyuru metni de yer almakta. Ancak bugün itibarı ile Çevre ve Şehircilik Kahramanmaraş İl Müdürlüğü’nün web sayfasında bu konuda herhangi bir duyuru yer almıyor. Duyurunun daha önce yayınlanıp sonra kaldırılmış olması mümkün. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirme İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde yer alan “ÇED Kararları-ÇED Olumlu Kararları” listesinde, 27.03.2020 itibarıyla son sırada 27.03.2020 tarihinde 5861 No’lu karar ile “ÇED Olumlu” kararı verildiği bilgisi yer alıyor.

TERMİK İÇİN DEĞİL, SAĞLIK İÇİN BÜTÇE!

Afşin C Termik Santralı Projesi her biri 600 MWe kurulu güce sahip 3 üniteden oluşuyor. 1.800 MWe‘lik santralde kullanılacak kömür miktarı yaklaşık 3.325,4 ton/saat (23.104.879,2 ton/yıl). Santralın yatırım bedeli yaklaşık 17 milyar 300 milyon TL. Bu kadar kaynak ile insanları daha fazla öldürecek katil projeler yerine Corona virüs’lerden koruyacak sağlık yatırımlarına ve sosyal destek mekanizmalarına ayırmak gerekmez mi? Üstelik Covid-19 ile mücadele için kaynak yaratmak amacıyla vatandaştan para istemek gibi bir çaba içindeyken…

Dünya’da bir sürü ülke sera gazı oluşumunun en büyük nedenlerinden birisi olan termik santralleri kapatırken ve bir ölçüde Paris Anlaşması doğrultusunda taahhütlerini yerine getirmeye çalışırken Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti yeni termik santraller açmaya karar vermektedir. Paris Anlaşması’nı imzalamayan hükümet, ülkemizin içinde bulunduğu bu koşullarda bile bilerek ve isteyerek termik santral lobisine yeni iş imkanları hazırlamaktadır. Taammüden halkının sağlığı ile oynamakta ve iklim krizi umursanmamaktadır. Oysa halkının sağlıklı bir çevrede yaşamasını sağlamak devletin ve iktidarın başlıca görevidir.

İktidarı Afşin C Termik Santralı Projesi’nden ACİLEN vazgeçmeye çağırıyoruz.

TERMİK ÖLDÜRÜR! TERMİĞE DEĞİL, SAĞLIĞA BÜTÇE!

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top