Buradasınız
Ana Sayfa > Etkinliklerimiz > Ekoloji Birliği 7. Meclis Toplantısını Gerçekleştirdi

Ekoloji Birliği 7. Meclis Toplantısını Gerçekleştirdi

Olağanüstü olarak yapılan Ekololi Birliği Meclis Toplantısı, 64 temsilcinin katılımıyla dijital ortamda gerçekleştirildi. Yeni bileşen katılımlarının olduğu Ekoloji Birliği’nin mevcut yürütme kurulu yeni görev almalar ve değişiklerle birlikte 14 kişiye çıkarken, bir süre önce birlik içinde yapılandırılma çalışmalarına başlanan gençlerle ilgili çalışmanın gençlik meclisi olarak yapılandırılması kararı alındı.

Ekoloji Birliği‘nin olağanüstü olarak dijital ortamda gerçekleştirdiği 7. Meclis toplantısı birlik bileşenlerinden 70’e yakın katılımla yapıldı. Geçtiğimiz 7 Şubat Pazar günü saat 14.00’de başlayan ve yaklaşık 5 saat süren Meclis toplantısında, yeni bileşen katılımlarının olduğu Ekoloji Birliği’nin mevcut yürütme kurulu da yeni görev almalar ve değişiklerle birlikte 14 kişiye çıkarken, bir süre önce birlik içinde yapılandırılma çalışmalarına başlanan gençlerle ilgili çalışmanın da gençlik meclisi olarak yapılandırılması kararı alındı. Yeni kurulan Doğama Dokunma Platformu ve Emirdağ Yaylaları Doğa Platformu da Ekoloji Birliği’ne daha önceden yeni bileşenler olarak katılmışlardı.

Ekoloji Birliği eş sözcüleri Coşkun Özbucak ve Süheyla Doğan’ın açılış konuşmalarının ardından toplantı divan heyetinin oluşumu için toplantının kolaylaştırıcısı ve yazmanlarının belirlenmesine geçildi. Yapılan öneri sonrasında toplantının kolaylaştırıcısı olarak Ali Osman Karababa belirlenirken, Süheyla Doğan ve gençlik grubu içinde yer alan Ahsen Arıman da yazman olarak seçildiler. Yürütme Kurulunun olağanüstü meclis toplantısına sunduğu toplantı gündemi Ali Osman Karababa tarafından meclisin görüşüne sunularak başka gündem önerisi olup olmadığı soruldu, başka bir gündem önerisi gelmeyince sunulan maddeler üzerinde görüşmelere başlandı.

Bir önceki meclis toplantısında kadın ve gençlik yapılandırılması çalışmaları başlatılması için alınan karar doğrultusunda gençlik çalışmaları konusunda görev alan yürütme kurulu üyesi Nezahat Akişli, bu konuda başlatılan çalışmalar ve çalışmaların gidişatı hakkında bilgi verdi. Gençlik yapılanması içindeki çalışmalarda yer alan gençler de söz alarak, ekoloji mücadelesi içindeki hedefler ile çalışma alanları ve gençlik yapılanması olarak nasıl bir işleyişleri olabileceği konusundaki görüşlerini de ortaya koyarak, meclise bilgi verdiler. Ekoloji Birliği meclis toplantısında statülerinin belirlenmesi, gençlik çalışmasının birlik içinde nasıl konumlandırılacağı, işlevselliği ve işleyişine de netlik kazandırılmasıyla bu doğrultudaki çalışmalarının hızlandırılacağı ve belirlenen şekle sokulacağı ifade edildi.

Süheyla Doğan da gençlik çalışmalarının gidişatını izlediğini, bu nedenle Meclisin kararının belirlenmesinin ardından kadın çalışmalarına başlamanın daha uygun olacağını düşünerek sorumlu olduğu çalışmanın bekletildiğini söyledi.

Gençlik Meclisi oluşturulacak

Daha sonra mecliste yer alan katılımcıların ve bileşen temsilcilerinin gençlik yapılandırılmasının işleyiş ve yapılandırılmasının hangi şekilde olması gerektiğine ilişkin görüş ve önerilerinin alınmasına gelindi. Konu irdelenirken süreci Ekoloji Birliği’nin örgütsel işleyişi, ilkeleri ve yapılanması açısından irdeleyen, görüş ve önerilerini ifade eden katılımcılar arasında söz konusu yapılandırmanın gençlik çalışma gurubu mu, meclis mi şeklinde olacağının değerlendirilmesi yapıldı. Yapılan değerlendirmeler ardından, ortaya konulan gençlik yapılandırılması konusundaki görüşler doğrultusunda bir karar verilebilmesi için meclis toplantısındaki katılımcılar arasında oylamaya gidildi. Yapılan oylama sonrasında gençlik yapılanmasının “çalışma grubu” yerine “meclis” olarak belirlenmesi görüşü, mecliste çoğunluk kararı olarak ortaya çıktı ve Ekoloji Birliği Gençlik Meclisi olarak tanımlanmasına karar verildi. Bundan sonraki süreçte yapılandırılma çalışmalarına başlanmış olan gençlik çalışmaları “gençlik meclisi” şeklinde sürdürülecek.

Meclis toplantısına sunulan bir önerge ile Ekoloji Birliği Gençlik Meclisi ve Kadın Meclisi  kurulmasın kabulü ile birlikte, gençlik ve kadın örgütlenmesi konusunda meclisçe alınan kararların Ekoloji Birliği Programı, İlkeleri ve Örgütsel Yapısı metnine eklenmesi talep edildi.

Yürütme Kurulu yeni katılımlarla 14’e yükseldi

Daha sonra gündem gereği, yürütme kurulunda görev almak isteyenler olup olmadığı konusuna gelindi. Konu daha önceki meclis toplantısında da gündeme getirilmiş, ancak önceden bilgilendirilme olmaması nedeniyle gerçekleştirilememişti. Yürütme kurulunda 1 yılı bulan pandemi dönemi ve daha önceki süre gözününde bulundurularak uzun süredir görev yapmakta olan örgüt temsilcileri yanı sıra bu arada bazı örgüt temsilcileri yeniden görev almazken, bazı yeni temsilciliklerin de katılmasıyla yürütme kurulunda görev alanların sayısı 14’e yükseldi.

Buna göre 7. Meclis toplantısı sonunda Ekoloji Birliği’nin Yürütme Kurulu yeni katılımlarla birlikte şu şekilde oluştu: Antalya Ekoloji Meclisi, Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP), Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP), Didim Çevre Platformu (DİÇEP), DOĞADER, Doğanın Çocukları, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları İstanbul Dayanışması (KİD), Kuzey Ormanları Savunması (KOS), Mersin NKP, Mezopotamya Ekoloji Hareketi (MEH), Yaşam ve Dayanışma Yolcuları, Yeşil Artvin Derneği.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top