Buradasınız
Ana Sayfa > Bilim > Dünya Meteoroloji Örgütü: ‘Son 10 yıl dünya tarihinin en sıcak 10 yılı!’

Dünya Meteoroloji Örgütü: ‘Son 10 yıl dünya tarihinin en sıcak 10 yılı!’

Dünya Meteoroloji Örgütü, 2019 yılı sonu itibarıyla biten 10 yılın dünya tarihinin en sıcak 10 yılı olduğunu açıkladı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) da, geride bıraktığımız 2019’un en sıcak ikinci yıl olduğunu bildirdi.

Dünya Meteoroloji Örgütü, 2019 yılı sonu itibarıyla biten 10 yılın dünya tarihinin en sıcak 10 yılı olduğunu açıkladı. Buna ek olarak Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve ABD’nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) ile İngiltere Meteoroloji Dairesi‘nin verileri kullanılarak yapılan hesaplamalarda da 2019 yılı 1850’den itibaren ölçülen en sıcak ikinci yıl oldu. Son 170 yılın beş yıllık serilerine bakıldığı zaman ise arkada bıraktığımız beş yılın en sıcak seri olduğu belirtilirken 2019 yılının sanayi öncesi döneme göre 1,1 derece daha sıcak olduğu ifade edildi.

Dünya Meteoroloji Örgütü, 2020 yılı itibarıyla Avustralya’da görülen yangınlar gibi aşırı hava olaylarının daha sık görüleceğini aktardı. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün başında bulunan Petteri Taalas, yaptığı açıklamada Avustralya’nın gördüğü en sıcak ve kuru yazı yaşadığını, bunun da büyük yangınların meydana gelmesine yol açtığını söyledi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) ise yayınladığı açıklamada, 2010-2020 yılları arası dünya ortalama sıcaklığının 14,7 derece olarak tespit edildiği, bunun da 20. yüzyıl ortalamasının 0,8 derece üstünde olduğu kaydetti. 2020 yılı itibarıyla Avustralya’da görülen yangınlar gibi aşırı hava olaylarının daha sık görüleceğini aktardı. Tarihin en sıcak yılı ise El Niño hava olayının görüldüğü 2016 yılı olarak kayıtlara geçti.

SICAKLIKLAR 3-5 DERECE DAHA YÜKSELEBİLİR!

Hükümetler 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması‘nda küresel ısınmayı sanayi öncesi dönemin sadece 1,5 derece üzerinde tutmak için emisyonları sınırlamak konusunda anlaşmıştı. Ancak ABD bu anlaşmadan çekildi.

En az 29 kişinin ve 1 milyardan fazla hayvanın hayatını kaybettiği yangınların yaşandığı Avustralya’da ise hükümet emisyonları kısmak için gerekli politikaları hayata geçirmemek ve kömür endüstrisinin etkisi altında kalmakla eleştiriliyor. Bilim insanlarına göre ise emisyonlarla ilgili gerekli adım atılmazsa hava sıcaklıkları 3-5 derece yükselebilir.

KÜRESEL ISINMA DÜNYA HARİTASINI NASIL DEĞİŞTİRECEK?

Türkiye dahil tüm dünyayı tehdit eden küresel ısınmanın gelecek yıllarda dünya haritasını nasıl değiştireceğini hiç düşündünüz mü? Buzullar eriyor ve maalesef kimse bunu durduramıyor. Peki böyle devam ederse nelerle karşılaşacağız? Christian Aid  tarafından yayınlanan rapor, küresel Isınmanın sonuçları ile ilgili oldukça ürkütücü uyarılarda bulunuyor.

Tüm buzulların erimesi durumunda ortalama deniz suyu seviyesi 65 metre kadar yükselecek. Bu da deniz seviyesine yakın kara parçalarının denize karışacağı anlamına geliyor. Rapora göre buzulların erimesinden en radikal şekilde etkilenecek ülkelerden birisi İngiltere. İrlanda Cumhuriyeti ve İngiltere’de kıyı tarafları olduğu gibi su altında kalıyor, adalar küçülüyor.

NASA‘NIN GÖZÜNDEN DÜNYA’NIN 137 YILLIK DEĞİŞİMİ

Geçtiğimiz dönemde NASA, tehlikenin boyutunu gözler önüne sermek için 1880’den günümüze olan değişikliği gösteren materyalleri yayınlamıştı. İşte NASA’nın gözünden Dünya’nın 137 yıllık değişimi:

Kaynak: BBC

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top