Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Çine Mutaflar köylüleri madene ÇED toplantısı yaptırmadı

Çine Mutaflar köylüleri madene ÇED toplantısı yaptırmadı

Aydın’ın Çine ilçesi Mutaflar köyünde kuars madeni için yapılmak istenen ÇED toplantısı köylüler tarafından engellendi.

GERGİN ANLAR YAŞANDI

Aydın’ın Çine ilçesine yaklaşık 1 km uzaklıkta, Madran dağının eteğinde bulunan Mutaflar köyünde işletilmek istenen kuars madeni için yapılmak istenen ÇED toplantısı köylüler tarafından engellendi. ÇED toplantısı yapmak isteyen resmi kurum temsilcileri ve şirket yetkililerinin konuşmalarına ıslık, düdük ve sloganlarla izin vermeyen köylüler, sık sık “Havama, suyuma, toprağıma dokunma”, Madran’da maden istemiyoruz” sloganlar attılar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerince Çine’nin Mutaflar Mahallesi’nde yapılması planlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapılamadı. Maden faaliyetlerine karşı olan bir grup halk bilgilendirme toplantısında sloganlar atarak eylem yaptı. Toplantının gerçekleştirilemediğine dair tutanak tutuldu.

Toplantının yapılacağı kahvehaneye akın eden bir grup vatandaş, maden şirketlerinin Madran Dağı’nda yapmayı düşündükleri projelere karşı olduklarını ifade etti. Maden şirketlerini protesto eden halk ile Çevresel Etki Değerlendirme Toplantısı için mahallede bulunan yetkililer arasında gerginlik yaşandı. Çine İlçe Jandarma Komutanlığı olaylara müdahale ederek ortamı sakinleştirdi.

TUTANAK TARTIŞMASI

Yoğun yağışa rağmen ÇED toplantısının yapılacağı kahvenin önünde toplanan köylüler, herhangi bir bilgilendirme istemediklerini söylediler. Köylülere Aydın ve Çine’den gelen AYÇEP, Çine Yaşam Platformu üyeleri ve Aydın Barosu Çevre Komisyonu üyesi avukatlar da destek verdi. Uzun süre devam eden protestolar sonrası köylülerin tepkileri ve kararlılığı üzerine yetkililer tutanak tutarak toplantıyı terk etmek istedi. Tutanağın köylülere göstermek istememesine köylülerin tepkisi sert oldu.

Çıkan arbedede tutanak kaybolurken köylünün üzerine yürümesi üzerine kahveye giren ÇED yetkilileri ortalık sakinleştikten sonra kaybolan tutanağı tekrar yazdılar. Bu sırada yüzlerce köylü kahvenin kapısında “Burası Mutaflar burdan çıkış yok” diye slogan attılar. Toplantının yapılacağı kahvede ÇED heyetinin tuttuğu tutanakta “köy halkının bilgilendirme istememesi nedeniyle bilgilendirme yapılamamıştır” yazılması da tartışmalara yol açarken, köy muhtarı ve AYÇEP avukatının çabaları sonrası tutanağa maddeler halinde neden madene karşı çıkıldığı eklenerek, “Yukarıdaki gerekçeler nedeniyle toplantı gerçekleşmemiştir” şerhi düşüldü.

“MADEN YALAKALIĞINI BIRAKIN”

Köylüler tutanağın imzalanmasının ardından heyeti ıslıklarla protesto ederek yolcu etti. Heyetin ayrılmasının ardından AYÇEP’liler tarafından yapılan konuşmalarda madenin Madran dağına, sulara, tarıma ve çevreye etkileri aktarılarak, başta belediye başkanı ve siyasi parti temsilcileri olmak üzere tüm yetkililerle bu projeye karşı çıkma ve halkın yanında olma çağrısı yapıldı. Konuşmalarda özellikle Çineli yerel yöneticilere “Maden yalakalığını bırakın” şeklinde sert tepkiler dile getirildi.

“YASALARI BİZİM UYGULATMAMIZ GEREKİYOR”

AYÇEP yönetim kurulu üyesi Av. Hicran Danışman, “Biz burada da Anayasal meşru hakkımızı kullandık. Bu madenin zararlarını görecek olan biziz, çoluğumuz çocuğumuz, geçim kaynaklarımız. Biz de yaşam alanlarımıza korumak zorundayız. Anayasa ve yasalar bizim yanımızda olmasına rağmen maalesef uygulanmıyor. Bu gibi durumlarda bu hükümleri bizim uygulatmamız gerekiyor” diye konuştu. AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili de bir avuç sermayedara ülkenin bütün kaynaklarının yağmalatılmak istendiğini, AYÇEP’in Aydın’ın birçok yerinde bu yağmaya karşı direnen halkın yanında olduğunu söyledi. Toplantının Çine’nin tarihinde uzun zaman sonra madenlere karşı bir köyde yapılan ilk büyük protesto olduğunu belirten Çine Yaşam Platformu Sözcüsü Ahmet Uslu “1300 nüfuslu köyde herkes birlik olarak madene karşı çıktı. Başta kadınlar olmak üzere son derece kararlı bir şekilde madeni istemediklerini belirttiler. Köylüler 26 Ekim’de Ekoloji Birliği tarafından Ankara’da yapılacak büyük ekoloji mitingine de kitlesel bir şekilde, pankartlarıyla katılacaklarını söylediler” dedi.

SERT KAYAYA ÇARPTILAR

Toplantı sonrası kendilerine destek veren AYÇEP ve Çine Yaşam Platformu üyelerine teşekkür eden köylüler, bundan sonraki süreçte de mücadelede kararlı olduklarını belirttiler. Köylülerden Murat Aşkın, Mutaflar köyünün tarihi bir köy olduğunu belirterek, “Köyümüzde maden işletmek isteyenler derslerini alıp çekip gittiler. Bu sefer sert kayaya çarptılar” dedi. Köy Muhtarı Şeref Sever de köylülerin maden istemediklerini açık biçimde ortaya koyduklarını aktararak, “Madenin sularımıza, sebzelerimize, havaya çok büyük zararı olacağını biliyoruz. Bu nedenle istemediğimizi ifade ettik. Tutanak tutmadan gitmek isteyen heyetin de tutanak tutmasını sağladık. Mücadelemiz kararlılıkla devam edecek” dedi.

İŞTE O TUTANAK

“AKTAŞ Madencilik tarafından planlanan maden ocağı kapasite artışı ve kırma eleme tesisi projesi halkın katılma toplantısı tutanağı: Toplantı, gün, saat ve yerinde hazır bulunulmuş olunup, yöre halkı, söz konusu projeye olan yoğun tepkisinden dolayı, bilgilendirilmek istememiştir. Halkın tepki sebepleri: Yayladaki kaynak sularının zarar göreceğini düşünmesi, yaylaların ceviz, kestane, sebze ve meyve üretiminden dolayı geçim kaynağı olduğu, ocakların yayladaki evlere yakın olmasından dolayı toz olması ve akciğer kanseri hastalığının oluşabileceği endişesinin olması, zeytincilik faaliyetinin zarar göreceğinin düşünülmesidir. Köylünün bilgilendirme istememesinden değil, yukarıda sıralanan gerekçeler nedeniyle toplantı gerçekleşmemiştir. “

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top