Buradasınız
Ana Sayfa > Arkeoloji > CHP Milletvekili Sarıaslan: Ortahisar’a Doğal Gaz Götürmek İçin Kapadokya’yı Yıkıyorlar! | Özer Akdemir

CHP Milletvekili Sarıaslan: Ortahisar’a Doğal Gaz Götürmek İçin Kapadokya’yı Yıkıyorlar! | Özer Akdemir

CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan, Kapadokya’da peri bacaları ve tarihi eserlere zarar verilerek yapımı devam eden yol çalışmalarını Özer Akdemir’e anlattı.

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Kapadokya’da, peri bacaları ve tarihi yapılara zarar verilerek yapımı devam eden yol çalışmalarına dönük tepkiler devam ediyor. CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan yolun Ortahisar beldesine doğal gaz götürebilmek için yapıldığını ileri sürerek, yol yapımının bölgeye çok ciddi zararlar verdiğini dile getiriyor. Sarıaslan, Ortahisar-Göreme arasında yapımı devam eden yolla ilgili geçtiğimiz günlerde TBMM’ye verdiği yazılı soru önergesine henüz bir yanıt gelmediğini aktardı. Yolun yapılmasının esas nedeninin Ortahisar’a doğal gaz götürülmesi olduğunu iddia eden Sarıaslan sorularımıza yanıt verdi.

BÖLGEDEN DOĞAL GAZ HATTI GEÇİRECEĞİZ DİYEREK YOL YAPIYORLAR

Yapımı süren yol bölge açısından cidden gerekli mi? Zaten hali hazırda bir yol varken bu yol neden yapılıyor?

Ortahisar Belediye Başkanı sıkışmış durumda. Doğal gaz sözü vermiş, doğal gazı da getiremiyor. Doğal gazın Ortahisar’a getirilmesi için iki tane yol var. Bir tanesi o yol yapacaklarını söyledikleri güzergah diğeri de Nevşehir’den ve Ürgüp’ten direk olarak gelecek doğal gaz. Bu doğal gaz şirketi Ürgüp’le Nevşehir güzergahından getirilecek doğal gazın maliyeti yüksek olduğu için getirmek istemiyor. Onun yerine kısa mesafede Göreme’den Ortahisar’a geçirmek istiyor. Onu da ‘biz doğal gaz geçireceğiz’ diye orada bir şey yapamayacaklar için bir yol yapmak istiyorlar.

YOLUN GÜZERGAHINDA HİÇBİR ARAŞTIRMA YAPILMAMIŞ

Yani doğal gaz getirmek için mi yapılıyor?

Tabii tabii! Mesela o yol güzergahında hiçbir araştırma yapılmamış. Bu konuyla ilgili Mimarlar Odasıyla da uzman arkadaşlarla da görüştüm. Bu konuyla ilgili ciddi bir araştırmanın yapılması gerekiyormuş. Geçenlerde mecliste bir basın açıklaması yaptım. Orada da söylüyorum zaten ciddi hiçbir araştırma yapılmadığını. Yörede ciddi hasar verecek şekilde bir yol çalışması yapıyorlar. Bunları ileriye sürdükleri Göreme’den Ürgüp’e giden yolun güya oradaki kiliselere zarar verdiğini ileri sürüyorlar. Oysa ki o yol 1983 yılından beri hiç tamirata uğramamış. Oysa orada yeni bir tamirat yapılsa onların gerekçeleri ortadan kalkacak.

YOL GÜZERGAHINDA PERİ BACALARI VAR, MANASTIRLAR VAR…

Yapımı süren yolun güzergahında neler var? Peribacaları, manastırlar olduğu söyleniyor?

Olmaz mı, orada peri bacaları da var, manastırlar da var. Yolun başlangıç ve bitiş noktalarında basın açıklaması yaptım ben. Ortahisar’ın girişinde ve biraz geçtikten sonra ve Göreme’nin çıkış noktasında iki tane peri bacası var. Orada viyadük kullanma ihtimalleri var. Yani bunların hiçbirisi araştırılmadan sadece Ortahisar’a doğal gaz getirilecek şirketin çıkarı gözetilerek güya yol yapıyormuş adı altında doğal gaz hattı geçirmeye çalışıyorlar. İleride göreceksiniz o yolun çok büyük sıkıntıları olacak. Yol yapıldığı zaman yine satışları yapılmaya başlanacak. Yani çirkin bir görüntü oluşuyor.

ALAN BAŞKANLIĞI YETKİSİNİ KÖTÜYE KULLANIYOR

Kapadokya Alan Başkanlığı’nın bu olan bitende sorumluluğu yok mu?

isim

Kapadokya Alan Başkanlığı olmadan önce oradaki birtakım yapılaşmalar ve yıkımlarla ilgili 5-6 kurumdan geçiyordunuz. Oysa biz Alan Başkanlığı yasası çıkarken, tam tersine alan başkanlığına bir yetki verelim dedik. Alan Başkanlığına verilen yetkiyi bunlar kötü niyetli olarak kullanıyorlar. Ayrıca, Alan Başkanlığının kadrosu yetersiz. Yani Alan Başkanlığında torpille adam alıyorlar. Ben bunu Kültür Bakanlığının bütçe görüşmesinde söyledim. Türkiye’de iki tane Alan Başkanlığı var. Çanakkale-Kapadokya. Kapadokya bölgesine ayrılan bütçe Çanakkale’ye ayrılanı onda biri kadar. O bütçeyle alan Başkanlığının yönetemezsiniz. O bütçeyle Alan başkanlığına bu konuda yetkin bilim insanlarının getiremezsiniz. Oysa ki o Alan Başkanlığı kurulduğunda Türkiye’nin gözde üniversitelerinde, Orta Doğu Teknik Üniversitesi gibi, Bilkent gibi, İTÜ gibi, Boğaziçi gibi yerlerde bu konuda uzmanlaşmış yetkin hocalardan bir danışma kurulu oluşturulması gerekiyordu. Oysa tam tersine orada bu işlerden hiç anlamayan memur zihniyetli insanları getirdiler ortaya koydular. Ben bunu vali hanımla da görüştüm o da “Bütçe yok” diyor. Kendi açısından haklı. Bu aşamada inşallah bunlar (AKP) gider de burayı hale yola sokarız.

Fotoğraf: Mükremin Tokmak

BİZ ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK, HALK SAHİP ÇIKMALI

O zamana kadar yol biter, şu an bile sanırım bayağı ilerlemiş. Ciddi bir tahribat var. Yani bu tahribatı önlemek için ne yapılabilir? Şu an için bir şey yapılamaz mı?

Bu duruma dair dava açılabilir elbette. Milletvekili olarak da, parti olarak da biz gereğini yaptık. Yani netice itibariyle halkın sahiplenmesi lazım. Ben milletvekili olarak oraya gittim, orada bir basın açıklaması yaptım. Sonra soru önergesi verdim, geldim, TBMM’de bir basın toplantısı yaptım. Meclis’teki basın toplantısında anlattım. Valla biz elimizden geleni yaptık. Onun dışında da yapacağımız bizim pek bir şey yok.

ORTAHİSAR-GÖREME YOLU KALBİMİZE SAPLANAN BİR HANÇER

Bu arada Kapadokya Koruma Grubu konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada Kapadokya’nın son yıllarda ciddi bozulmalara maruz kaldığı dile getirildi. Kapadokya Koruma Grubu Sözcüsü Mükremin Tokmak imzasıyla yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“2019 yılında kurulan “Alan Başkanlığı”, kuruluş gerekçesini “Koruma-Kullanma” dengesi olarak belirlemiş, fakat ‘koruma’ ihmal edilmiş, ‘kullanma’ belirgin bir şekilde ön plana çıkmıştır. Alan yönetimine geçilmesiyle birlikte, Kapadokya’da 1. derecede arkeolojik ve doğal SİT alanı olan yerler bile ‘turizm yatırımı’ adı altında çirkin bir betonlaşma sürecine girmiştir. Son olarak Ortahisar-Göreme arasına yapılmaya çalışılan yol projesi ise kalbimize saplanan bir hançer olmuştur.

Bölge halkının kültürel deformasyona uğraması nedeniyle Kapadokya’nın zenginliğini oluşturan doğal, tarihi ve kültürel mirası ticari sermayeye dönüştürülmüş, geleneksel tarihi kent dokuları da büyük yara almıştır”.

Açıklamada Kapadokya’nın korunması için herkese duyarlılık ve mücadele çağrısı yapıldı.


Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top