Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Büyük Menderes İnisiyatifi bileşenleri, Denizli’de konferansta buluştu

Büyük Menderes İnisiyatifi bileşenleri, Denizli’de konferansta buluştu

Büyük Menderes İnisiyatifi bileşenleri, Denizli’de, susuzluk ve kirliliğin tartışıldığı konferansta bir araya geldi.

Büyük Menderes İnisiyatifi bileşenleri, Denizli‘deki konferansta bir araya geldi. Bölge toplantısında havzadaki son durum ile Denizli, Aydın, Uşak ve Afyon’un Dinar ilçesindeki gelişmeler değerlendirildi.

Merkezefendi Kültür Merkezi salonunda yapılan konferans öncesi basın açıklaması düzenleyen İnisiyatif, imza kampanyasında 100 bin imzaya ulaştıklarını ve TBMM’yi bu konuda adım atmaya davet edeceklerini duyurdu.

Basın açıklamasını okuyan Azime Satır Bilgiç, “Maden ocaklarına, HES’lere, jeotermal enerji santrallerine, otobanlara yangından mal kaçırırcasına ruhsat ve lisansların verilmesi sonucunda tarımın, gıda güvenliğinin ve canlı yaşamının hiçe sayılması kaçınılmaz olmaktadır. Enerji şirketleri yoluyla sermayedarlara rant sağlayan bu talan edici kararlar, tüm doğayı ve canlı yaşamını felce uğratmaktadır” ifadelerini kullandı.

İmza kampanyasında son aşamaya geldiklerini duyuran Bilgiç, “Basın toplantıları, kirlilikle ilgili suç duyuruları, konserler, imza stantlarının açılması gibi etkinlikleri gerçekleştirdik. Kampanyamızı sona erdirip devamında bölgedeki illerin ortak heyetiyle konuyu kısa bir zaman içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne iletmeyi planlamaktayız” dedi.

SUSUZLUK VE KİRLİLİĞİN TEMEL NEDENİ TARTIŞILDI

Büyük Menderes İnisiyatifi, Denizli Barosu, TMMOB Denizli İKK, Denizli Tabip Odası ve Ziraat Odası‘nın ortaklaşa organize ettiği konferansta, Büyük Menderes Odağında susuzluk ve kirliliğin temel nedenleri tartışıldı.

Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gürçay Kıvanç Akyıldız, sahada yaptığı çalışmalardan derlediği bir sunum gerçekleştirdi.

Sunuma susuzluk tanımıyla başlayan Akyıldız, susuzluğun sadece kuraklıkla bağdaştırılmasının bir yanılgı olduğun dikkat çekerek su kalitesinin de bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Su kıtlığının, bir bölgede temel ihtiyaçları karşılayacak yeterli miktarda suyun bulunamaması durumu olduğunu ifade eden Akyıldız, “Bir bardak tuzlu suyunuz olduğunu varsayalım. Su vardır fakat o suyu içemeyeceğiniz için vardır diyemeyiz” örneğini verdi.

Havzadaki su kaynakları, yağış ve ısı haritaları, sulama yöntemleriyle birlikte genel bilgilerle sunumunu sürdüren Akyıldız, arazi izlenimleri ve su kalitesi konusundaki çalışmalarını aktardı. Konferans soru cevaplarla sona erdi. 


Evrensel

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top