Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Burdur Gölü, atık su havuzu olmasın!

Burdur Gölü, atık su havuzu olmasın!

Burdur Gölü’ne Hayat Verelim Derneği, gölün kuruyan kısımlarının kanalizasyon atıklarıyla dolduğunu söylerek konunun peşini bırakmayacaklarını vurguladı.

Türkiye’nin en derin göllerinden biri olan, Burdur Gölü’nde yürütülen son çalışmalar su seviyesindeki azalmanın kritik noktayı aştığı, göldeki çekilmenin geri dönülemez bir seviyeye ulaştığı bildirildi.

Türkiye’nin en derin göllerinden biri olan, 300 bine yakın su kuşuna, endemik kuş türlerine ve özellikle dünyada nesli tükenmekte olan dikkuyruk ördeklerinin yüzde 70’ine ev sahipliği yapan Burdur Gölü’nde yürütülen son çalışmalar gerçeği ortaya çıkardı. Gölün su seviyesindeki azalmanın kritik noktayı aştığı söyleyen bilim insanları, sürecin insan ve hayvan sağlığını ciddi şekilde etkileyeceğini vurguluyor. Bilim insanlarına göre göldeki çekilme artık geri döndürülemez seviyede.

GÖLÜ KURTARMA PROJESİ Mİ, ATIK HAVUZU YAPMA MI?

Burdur Gölü’nün kurtulması için Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan taslak projeye, “Burdur Gölü’nü bir atık su havuzuna dönüştürecek” diye tepki gösterildi.

Projede, göle su kaynağı olabilecek yeraltı ve yerüstü bir besleyici olmadığı, Isparta’nın ve Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinin kanalizasyon atıklarının arıtılıp göle aktarılması gibi önerilere yer verildi. Burdur ve Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi bölgelerinin atıklarının da arıtıldıktan sonra gölü beslemesi için kullanılıp kullanılamayacağının da incelenebileceği vurgulandı. Taslakta ayrıca Burdur Gölü’nün üzerinin güneş enerjisi panelleri ile örtülerek buharlaşmanın önüne geçilmesi konularında yapılan çalışmalar ve hazırlanan projelere dair bilgiler yer alıyor.

“Burdur Gölü’nü kanalizasyon atıkları mı kurtaracak” diyerek proje hakkında kaygılarını dile getiren Burdurlular, konunun bilimsel olarak ele alınıp halka anlatılmasını istediler.

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, “Gölün atık su havuzuna dönüştürülmesini doğru bulmuyoruz. Asıl yapılması gereken taze su kaynakları ile beslenmesidir” dedi.

Burdur Gölü’ne Hayat Verelim Derneği yöneticisi Hasan Türkel, gölün kuruyan kısımlarının kanalizasyon atıklarıyla dolduğunu söyledi. Başkan yardımcısı Süleyman Faki ise konunun peşini bırakmayacaklarını vurguladı.

DAHA ÖNCE DE SUÇ DUYURUSU YAPILMIŞTI

Burdur Gölü’ne Hayat Verelim Derneği, daha önce de gölün kuruyan kısımlarına Keçiborlu ve Senir belediyelerince açılmış kanallarla kanalizasyon atığı bırakıldığı, Isparta OSB’den açılan bir kanalla da kirli atık bırakıldığı yönünde Isparta Valiliği ve ilgili kurumlara suç duyurusunda bulunmuştu.

Kuraklık tehlikesinin yaşandığı ve böyle giderse 20 yıl sonra tamamen kuruyacağı öngörülen Burdur Gölü’nün yakın zamanda kuruyan kısımları, kanalizasyon atıklarıyla doldu. Burdur Gölü’nün kıyısının bulunduğu Isparta’dan Keçiborlu Belediyesi ve Senir Belediyesi’nin, açılan iki hattan göl yatağına kanalizasyon atığı bıraktığı belirlendi. Ayrıca Isparta Organize Sanayi Bölgesi’nden yine bir kanalla temiz olmadığı belirtilen atık suyun tarlalara verildiği öne sürüldü.

Dernek başkan yardımcısı Süleyman Faki ise kurumuş göl yatağına sorumsuzca kanalizasyon ve kimyasal atık deşarj edilmesi konusunun peşini bırakmayacaklarını söyledi. Faki, kanalizasyon atıklarının göl yatağına bırakılmasına yönelik Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü’nün inceleme başlattığını aktardı. Faki, yapılan tespitlerin Isparta’daki ilgili kurumlara iletildiğini, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü’nce konunun hassasiyetle takip edilerek, gereken işlemin yapılacağına inandıklarını kaydetti.

Burdur Gölü 300 bine yakın su kuşuna, endemik kuş türlerine ve dünyada nesli tükenmekte olan dikkuyruk ördeklerinin yüzde 70’ine ev sahipliği yapıyordu
Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top