Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Ayvalık’ta atık depolama alanı çöken demir madeni için ortak ses: Derhal kapatılsın! | Özer Akdemir

Ayvalık’ta atık depolama alanı çöken demir madeni için ortak ses: Derhal kapatılsın! | Özer Akdemir

Ayvalık’ın Karaayıt köyünde halk ve ekoloji örgütleri, atık depolama alanının çökmesi nedeniyle kimyasal kirliliğin Madra Barajına aktığı Bilfer demir madeninin derhal kapatılmasını istiyor.

Ayvalık‘ın Karaayıt köyünde önceki gün atık depolama alanının çökmesi nedeniyle kimyasal kirliliğin Madra Barajına aktığı Bilfer demir madeninin yol açtığı kirlilikle ilgili tepkiler sürüyor. Dağdan gelen temiz suların madenden gelen kirli su ile birleşerek Madra Barajına aktığını çektiği video ile gösteren Karaayıt köyünden Seyfi Başak, kirli suyla sulanan ovada yetişen sebze ve meyvelerin herkesin sofrasına gelebileceğini söyledi. Konuya dair ortak bir açıklama yapan bölgedeki ekoloji örgütlerinin yanı sıra Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ve CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç da madenin derhal kapatılmasını istedi. 

KARAAYIT KÖYLÜSÜ SULARIN NASIL KİRLENDİĞİNİ ÇEKTİĞİ VİDEO İLE GÖSTERDİ

Yaklaşık 11 yıldır Ayvalık’a bağlı Karaayıt köyüne 300 metre uzaklıkta faaliyetlerini sürdüren Bilfer demir zenginleştirme tesislerinin atık depolama alanındaki pasa tepesi, yoğun yağışın ardından çökmüştü. Pasaların içindeki ağır metalli kimyasal kirlilik, köyün altından geçen dereye karışarak madene yaklaşık 3 km uzaklıktaki Madra Barajına akmıştı.

Karaayıt Köylülerinden Seyfi Başak, dağdan gelen berrak su ile madenden gelen kirli suların karıştığı noktadan çektiği videoyu sosyal medya hesabında paylaştı.

2021 yılı ocak ayının bol yağışlı geçtiğini belirten Başak, tertemiz yağmur sularını çektiği videoda hemen bu sulara karışan madenden gelen çamur gibi akan suları da göstererek şunları söyledi: “Bu su hergün aynı şekilde ve devamlı olarak bizim 3 km uzağımızdaki Madra Barajına akıyor. Kışın bu su sürekli akıyor. Yazın kurak geçtiği için genelde toprak gelen suyu emiyor. Dağdan gelen tertemiz su ile bizim köyün altından, madenden gelen pis su burada birleşiyor ve kirlenip Madra barajına akıyor. Barajdan Altınova, Dikili, Kabakum, Salihleraltı ve Ayvalık’a sulama yapıyor. Bu akan suyla bizim sebze ve meyvelerimiz sulanıyor, su toprağımıza geliyor. Baraj suyunda alabalık yaşıyor. Tüm devlet yetkililerine, Tarım orman Bakanlığına, Çevre ve Şehircilik yetkililerine sesleniyoruz; maden bizim geleceğimizi karartmasın. Nerede bu devlet? Bunlara bir devlet yetkilisi ‘dur’ demeyecek mi artık? Yeter artık! Bu sularla sulanan sebze meyveler bizim soframıza geliyor. Madenin akıttığı pis sudan biz de zehirleniyoruz. Bu madenin derhal kapılması ya da önleminin alınması lazım. Bir şirket para kazanacak diye bu bölgede yaşayan insanlar zarar görmemeli.”

BUGÜNLERİ ÖNCEDEN GÖRMÜŞTÜK

Önceki gün maden alanında ve köyde incelemelerde bulunan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, daha önce depolama alanını büyütmek istediklerinde, ÇED raporunun verilmemesi için, “baraja iyice yaklaşacaklar ve sulama suyuna atıklar karışacak” diye Ayvalık halkıyla bu bölgede eylem yaptıklarını aktararak, “Bugünleri önceden görmüşüz. Bu maden işletmesi buradan gitmeli, hatta kapatılmalı… Sağlığımızı tehdit ediyordu, artık tehdit etmiyor zarar veriyor” dedi.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, madende yaşanan olayı bir kaza olarak görmediklerini belirterek “Tamamen denetimsizlik ve ihmal nedeniyle suyumuz, ekmeğimiz, gıdamız zehirleniyor” dedi.

Atık havuzunun bir yağmur nedeniyle yıkılmış olmasının bir kaza olarak nitelendirilemeyeceğini belirten Öztunç, “Bu aynı zamanda, denetimsizlik ve ihmalin sonucu. Yani sorun büyük. Dikili, Bergama, Ayvalık ve Altınova ilçelerinin içme sularının temin edildiği Madra Barajının beslenme alanı içerisinde madene izin verilmiş. Bunun sorumluları kanun önünde hesap vermeli. Ruhsat ve izinler bu kadar kolay verilmemeli” dedi.  

EKOLOJİ ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK SES: MADEN DERHAL KAPATILSIN!

Öte yandan madenin atık depolama alanındaki çökme ile ilgili bir basın açıklaması yapan yöredeki ekoloji örgütleri, bölgedeki yerleşim alanlarının içme sularının tehlikede olduğuna dikkat çekti.

Maden atıklarının karıştığı derenin bölgenin sulama suyunu sağlayan Madra Barajı’nı beslediğini dile getiren ekoloji örgütleri “Ayazmant Demir Madeni Projesi, bölgemiz için uzun süredir kanayan bir yaradır” dedi.

Madra Barajına, barajı besleyen derelere ve köye bu kadar yakın olan projenin ne kadar ciddi bir risk teşkil ettiğinin son kazadan sonra iyice açığa çıktığını belirten ekoloji örgütleri şu görüşleri dile getirdi: Ayazmant Demir Madeni Projesinin ruhsatı iptal edilmeli ve acilen kapatılmalı, atıkların çöktüğü dere temizlenmeli, Madra Barajı, dere ve civar sularda ağır metal ve kirlilik tahlilleri yapılarak sonuçlar kamuoyu ile paylaşılmalı, gerekli önlemler alınarak halkın sağlığı güvence altına alınmalıdır.

Fotoğraflar: Ayvalık Tabiat Platformu

Açıklamaya imza atan ekoloji örgütleri şunlar:
• Ayvalık Tabiat Platformu
• Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği
• Burhaniye Çevre Platformu
• Artur Çevre Platformu
• Gömeç Çevre Platformu
• Dikili Çevre Platformu
• Bergama Çevre Platformu
• Balıkesir Çevre Platformu
• Havran Çevre Platformu

Evrensel

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top