Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > 11 jeotermal santrali 10 yıldır ruhsatsız çalışıyor

11 jeotermal santrali 10 yıldır ruhsatsız çalışıyor

Aydın’ın Germencik ilçesindeki 16 adet JES’ten 11 tanesinin 10 yıldır ruhsatsız çalıştırıldığı öğrenildi. Suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen Avukat Akın Yakan, “Çiğköfteci açmak için bile istenen ruhsat bu santrallardan istenmemiş” dedi. TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül ise sorumlu kurumun Germencik Belediyesi olduğunu ifade etti.

Aydın’ın Germencik ilçesinde kurulu 16 tane jeotermal enerji santralından (JES) 11 tanesinde, 10 yıldır ‘İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı’ olmadan çalıştığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Aydın Barosu avukatlarından Akın Yakan, “Germencik’te 16 jeotermalden 11 tanesinin işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı yok. 2 tanesinin yapı kullanma izin belgesi yok. Aydın’da bir mahalle arasında çiğköfteci açmak isteyenden ruhsat isteyecekler ama Germencik’te 10 yıldan beri ruhsatsız JES işletiyorlar” diye konuştu.

İZİN VERENLER CEZALANDIRILSIN

Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş’i seçildikten sonra ziyaret ettiklerini anlatan Yakan, “Kendisini ziyaret ettik. Nisan 2019’da ‘Buralarda ruhsatsız santraller olduğu söyleniyor. Bari siz inceleme yapın’ dedik. ‘Bakalım araştıralım’ dedikten sonra 3 ayda 10 tane iskân ruhsatını şirketlere verdiğini öğrendik. 4 tane de iş yeri açma belgesi verdi. Bunların kapatılması gerekiyor. 10 yıl boyunca buna izin verenlerin cezasının verilmesi gerekiyor. Ama hiçbir şey yapılmadı. Germencik Belediyesi bununla ilgili hiçbir şey yapmadı. 6 ay içerisinde işyeri açma ruhsatı verildi. Verilen ruhsatlar hukuki değildir. 31 Marttan sonra verilen ruhsatların iptali edilmesi ve santrallerin kapatılmasını istiyoruz” diye konuştu.

‘SORUMLU GERMENCİK BELEDİYESİ’

Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş ise açıklamasında, “JES’lerle ilgili bir ilçe belediyesini tüm olan bitenden sorumlu tutmak samimi ve gerçekçi bir yaklaşım değildir. Söz konusu ruhsat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilmektedir” diyerek sorumluluğu almadığını bildirdi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Sekreteri ve Çevre Mühendisi Dersim Gül ise herhangi bir ilçelerde olup biten her şeyin ruhsat sorumluluğunun ilçe belediyelerinde olduğunu, dolayısıyla ruhsatsız JES’lere yaptırım uygulaması, buraları mühürlemesi ya da kapatması gereken kurumun da yine Germencik Belediyesi olduğunu söyledi.

Kaynak: BirGün

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top