Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Uludağ Milli Parkı İçin Buluşan Ekoloji Birliği ve İklim Adalet Koalisyonu: Giderayak Talan Etmek İstiyorlar!

Uludağ Milli Parkı İçin Buluşan Ekoloji Birliği ve İklim Adalet Koalisyonu: Giderayak Talan Etmek İstiyorlar!

Bursa Uludağ’da kurulması planlanan Alan Başkanlığı’na tepkiler sürüyor.  İstanbul ve Bursa’da eş zamanlı basın açıklaması yapılarak Uludağ Alan Başkanlığı Kanun Tasarısı’na tepki gösterdi. İklim Adalet Koalisyonu ve Ekoloji Birliği, dün İstanbul’da Uludağ Milli Parkı’nın yasayla korunması için basın açıklaması düzenledi.

Bursa Uludağ’da kurulması planlanan Alan Başkanlığı’na tepkiler sürüyor. Bursa ve İstanbul’da bir araya gelen Bursa Su Kolektifi, Ekoloji Birliği ve İklim Adaleti Koalisyonu üyeleri yaptıkları ortak açıklamada, “Milli Parkları savunmaya, İlk hedefiniz olan Uludağ Milli Parkı’ndan başlıyoruz. Uluslararası sözleşmelere ve kanunlara aykırı olan ucube Alan Başkanlığı modelinizi kabul etmiyoruz. Uludağ’ın tüm yaşamsal zenginliği ile var olma hakkına saygı gösterilmesini talep ediyoruz” dedi.

Ekoloji Birliği ve İklim Adalet Koalisyonu, İstanbul’da Uludağ Milli Parkı’nın yasayla korunması için basın açıklaması düzenledi. Uludağ Milli Parkı için buluşan Ekoloji Birliği ve İklim Adalet Koalisyonu, “Giderayak milli parkları talan etmelerne izin vermeyeceğiz” sloganıyla yapılan ortak basın açıklamasında; ülkeye her alanda yaydığı doğan talanı ile ekolojik yıkımı hızlandırmakla siyasi iktidarın politikası eleştirilerek, “Giderayak talan etmek istiyorlar!” ifadesi kullanıldı. Yapılan açıklamada, “Milli Parkları savunmaya, İlk hedefiniz olan Uludağ Milli Parkı’ndan başlıyoruz. Uluslararası sözleşmelere ve kanunlara aykırı olan ucube Alan Başkanlığı modelinizi kabul etmiyoruz” denildi.

‘ULUDAĞ BURSA’NIN SUYU, TEMİZ HAVASIDIR’

Milli Park sınırları içinde tek yetkili olan Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma Ve Milli Parklar Müdürlüğü’nün yetkilerinin Kültür ve Turizm Bakanlığına ve Uludağ Alan Başkanlığına devredilmesine karşı düzenlenen basın açıklamasını, İstanbul’da örgüt adına Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Halime Şaman okudu.

Açıklamada Uludağ’ın ekoloji için önemine değinen Şaman, “Uludağ Alanı ilan edilecek 2 bin hektarın tamamı Milli Parktır ve Doğal Sit Alanıdır. 1. Ve 2. Gelişim Bölgesinin de içinde yer aldığı 2 bin hektar olan bu alan endemik türlerin en yoğun yayılış gösterdiği açıklık alandır. 13 bin hektar genişlikteki Uludağ Milli Parkı sayıları gittikçe azalan Sakallı Akbaba ve Kaya Kartalının yuvasıdır. Bu yüzden Uludağ önemli kuş alanlarından biridir. Paçalı Baykuşun ilk görüntülendiği yer Uludağ’dır. Apollo kelebeğinin ender yaşadığı bölgelerdendir ve Uludağ’a özgü bir alttürü vardır. 32 lokal endemik bitki türünün yaşam alanı sadece Uludağ’dır. Lokal endemik türlerin dışında sadece Türkiyede yaşayan 148 endemik tür de Uludağ’da yayılış göstermektedir. Uludağ’da bugüne kadar 1308 bitki türü tespit edilmiştir. Uludağ’ın milli park ilan edilmesini sağlayan endemik bitki türleri ve soyu tükenme tehlikesi içerisinde olan birçok hayvan hala Uludağ’da yaşamakta ve üremektedir. Bu yüzden Uludağ Milli Parktır ve öyle kalmalıdır. Uludağ Bursa’nın suyu, temiz havasıdır” ifadelerini kullandı.

“YAŞANACAK YIKIMLARI KAPADOKYA’DAN BİLİYORUZ”

Alan Başkanlığı sınırlarını genişletme yetkisinin verildiği tasarıya karşı çıkan ekoloji örgütleri, “Sınırların Cumhurbaşkanlığı kararı ile değiştirilebilir olması bugün 2 bin hektar olsa da devamında 5 bin hektar belki de milli parkın tamamının Alan Başkanlığı ile yönetilmesinin önünü açıyor. Yaşanacak yıkımları kısa bir süredir alan başkanlığı sistemi ile yönetilen Kapadokya’dan tahmin ediyoruz. Bu kanun ile Uludağ’da koruma altındaki alanlar hızla ranta açılacaktır. Komisyon üyelerinin alacağı kararın, tek adam rejimi ve atama sistemi göz önünde bulundurulduğunda ne kadar bilime, akla uygun olacağı da tartışma konusudur. Bursa’ya ihanet olan bu kanun teklifinin geri çekilmesini istiyoruz. Uludağ’ı Parsel parsel satmanıza göz yummayacağız” dedi.

‘MİLLİ PARKLAR KANUNU’NA AYKIRI’

Sadece Uludağ Milli Parkı’nın değil ülkedeki 48 milli parkında benzer tehlikenin hedefinde olduğunu belirten ekoloji örgütleri “Kendinizle çok övünerek bulduğunuz bu formül Kazdağı, Hatila Vadisi, Ağrı Dağı Milli Parkları ve başka birçok Milli parkta, belki de eko turizm adı altında kendisini gösterecektir” ifadelerini kullandı.

İliç ve Akbelen’deki ekolojik yıkıma karşı durduklarını hatırlatan ekoloji örgütleri, “Milli Parkları savunmaya, İlk hedefiniz olan Uludağ Milli Parkı’ndan başlıyoruz. Uluslararası sözleşmelere ve kanunlara aykırı olan ucube Alan Başkanlığı modelinizi kabul etmiyoruz. Uludağ’ın tüm yaşamsal zenginliği ile var olma hakkına saygı gösterilmesini talep ediyoruz” dedi.

Kanun tasarısının çekilmesi için gelecek hafta salı günü TBMM’yi ziyaret edeceklerini söyleyen Şaman, “Alan Başkanlığı düzenlemesiyle ileride milli park içerisinde yapılacak her tür yapılaşma, sit sınır ve derece değişikliklerine hukuki kılıf hazırlanmaya çalışılmaktadır. Alan Başkanlığı Kanun teklifi 2873 sayılı Milli Parklar Kanununa aykırıdır” diye konuştu. 

Ayrıca Bursa’da da Fomara Meydanı’nda yasa teklifi ile Uludağ’ın parsel parsel talan edileceğini belirten Bursa Su Kolektifi, Ekoloji Birliği ve İklim Adaleti Koalisyonu yasa teklifini protesto etti.


Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top