Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Turgutlu Irlamaz köyünde biyogaz konulu panel

Turgutlu Irlamaz köyünde biyogaz konulu panel

11 Mayıs Cumartesi akşamı Irlamaz köyünde biyoenerji ve biyogaz konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı. TURÇEP, YAŞAMDER ve CHP İlçe örgütü ile köy muhtarlığının ortaklaşa organizasyonu ile gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Salihli Çevre Derneği de bilgilenmek amacıyla geldi. Akşam saat 21.00de yapılan toplantıda ayrıca yoğun programı olmasına rağmen Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın da yer aldı.

Turgutlu’ya bağlı Irlamaz köyünde yapılan toplantıda Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın da yoğun programı olmasına rağmen izlemek üzere yer aldı. Daha önce Kasım ayı içinde köylerine gelen firma ve bakanlık yetkililerinin ÇED toplantısı yapmalarını engelleyen köylüler, bu kez bilim çevresinden bazı kimseleri biyogaz projesi hakkında bilgilenmek için davet ettiler.

Daha önce ÇED toplantısı engellenmişti

Irlamaz halkı kurulmak istenen tesis konusunda endişeliler ve zarar vereceğine inanıyorlar. Yapılan toplantıda da bir kez daha bu endişelerini dile getirerek bu tesisi istemediklerini açıkça ifade ettiler. Daha önce 27 Kasım 2018 tarihinde halkın bilgilendirmesi amacıyla ENERGROM şirketi tarafından düzenlenen ÇED toplantısına katılmayarak toplantının engellenmesi sağlanmıştı. Amerikan sermayeli ENERGROM Enerji İnşaat Tic. ve San. A. Ş. şirketince Irlamaz civarına yapılmak istenen biyogaz tesisi Irlamaz’dan başka ayrıca Çepnibektaş ve Çepnidere köylerini de etkileyecek. Bu nedenle düzenlenen panele yöredeki yakın köylerden de katılımcıların olduğu gözlendi

11 Mayıs akşamı Irlamaz’da gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına konuşmacılar olarak İzmir Çevre Müh. Odası Başkanı Helil İnal Kınay ve Kimya Müh. Odası Ege Şube eski başkanı Saadet Çağlın yer aldılar. Toplantının açılışını yapan Saadet Çağlın, düzenlenen toplantının amacı ile ilgili açıklamada bulunurken, biyoenerji ve biyogaz hakkında genel bilgileri aktararak, kendilerinin bu yöntem ile ilgili olumlu ve olumsuz yönlerini birlikte sunarak, halkın daha kolay ve net karar vermesini sağlama amacında olduklarını ifade etti.

Daha sonra söz alan İzmir Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil İnal Kınay ise, kurulmak istenen tesis ile ilgili ENERGROM şirketinin henüz ÇED raporunun hazır olmadığını, bu nedenle kendilerinin yapılan başvuru dosyası üzerinde bir inceleme yapabilme imkanı bulabildiklerini söyledi. Konu hakkındaki genel ve yeterli incelemeyi ancak ÇED raporunun şirket tarafından tamamlanması sonrasında yapabileceklerini ifade eden Kınay, kendilerinin oda olarak bu konuları yakından takip etmeye çalıştıklarını, elde ettikleri bazı bilgiler dolayısıyla bu tip bir tesisin önce İzmir’de düşünüldüğü, ama sonradan İzmir yerine Manisa sınırlarına kaydırıldığını öğrendiklerini belirtti.

Vatandaşlar endişelerini ifade ettiler

Sunumunun ardından vatandaşların bazı sorularına da cevap veren İzmir Çevre Müh. Oda Başkanı Kınay, “Bizim birinci önceliğimiz çevre ve insan sağlığıdır. Bu kapsamda konuları ele almaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bu tür ve benzer tesislerin özellikle 1. Sınıf tarım bölgelerinde ve yerleşim alanlarının çok yakınında kurulmasını doğru bulmuyoruz” dedi.

Panel sonrası konuşmacılara çeşitli sorular da yöneterek bilgi edinmeye çalışan köylüler, bu arada endişelerini de ifade ederek, bu projeyi istemediklerini açıkça ortaya koydular. Bölgenin tarım bölgesi olması dolayısıyla biyogaz projesine karşı çıkılırken, özellikle kurulacak tesisin Irlamaz deresi civarında olması ve yerleşim alanına çok yakın olması da ele alınan konular arasındaydı. Köylü vatandaşlar arazilerinin zarar göreceğine inanıyorlar.

Metin Sert
1959 yılında Manisa’nın Turgutlu ilçesinde dünyaya geldi. Çevre sorunları ve ekoloji mücadelesi ile ilgisi 1997 yılında Leylek Çayı‘nın akibeti ve bazı çocuk ölümlerini araştırarak başladı. Bugün başta Turgutlu Çaldağı’ndaki nikel madenciliği ve diğer çevresel tehditlere karşı mücadele yürüten TURÇEP YK üyeliği ile ayrıca EGEÇEP ve Ekoloji Birliği'nde de YK üyeliği görevlerinde bulundu.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top