Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Tartışmalı Altın Maden Sahasının Olduğu İliç’te Toplu Balık Ölümleri Yaşandı

Tartışmalı Altın Maden Sahasının Olduğu İliç’te Toplu Balık Ölümleri Yaşandı

Geçtiğimiz günlerde yaşanan siyanür sızıntısı ile gündeme gelen Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı Çöpler Altın Madeni’ne birkaç kilometre mesafedeki Sanahsi Çayı’nda toplu balık ölümlerinin yaşandığı belirtildi. Balıkların ölüm sebebine ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Anagold Madencilik ile Çalık Holding’in ortağı olduğu Erzincan’ın İliç ilçesinde faaliyet gösteren Çöpler Altın Madeni’nde 21 Haziran günü siyanürlü solüsyon boruları patlamış, yaşanan sızıntının ardından tonlarca saf siyanür Fırat Nehri’ne karışmıştı. Sızıntının sosyal medyada gündem olmasının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı maden şirketine para cezası kesmişti. Maden sahası,  geçici olarak durdurulmasının ardından faaliyetine kaldığı yerden devam ediyor.

Uzmanlar, maden sahasının faaliyetleri nedeniyle bölgedeki canlıların hayatının doğrudan tehdit altında olduğunu vurguluyor. Yine sahanın yakınında Fırat Nehri’nin Karasu kolu akıyor, Keban ve Atatürk Barajları da bölgeden akan derelerden oluşan Fırat Nehri’nden besleniyor. GAP’ı da besleyen Fırat Nehri Irak’a kadar uzanıyor. Bu durum, oluşacak bir riskin olabildikçe büyük bir coğrafyayı etkileyeceği yorumlarına neden oluyor.

Toplu Balık Ölümleri Yaşandı

isim

Kamuoyunun uzun süre tartıştığı patlamadan sonra maden sahasına 5 km uzaklıkta bulunan Çalt Köyü’ne bağlı Yeşilyurt Mezrası’ndan geçen Sanahsi Çayı’nda  toplu balık ölümlerinin yaşandığı ortaya çıktı. Aktivist Sedat Cezayirlioğlu, yaşanan felaketi sosyal medya hesabından paylaştığı bir video ile duyurdu. Siyanür felaketini de kamuoyuna duyuran Cezayirlioğlu, videonun 12 Temmuz 2022 tarihine ait olduğu bilgisine yer verdi ve şu sözleri kullandı: “İliç’e bağlı Çalt Köyü Yeşilyturt Mezrası’ndaki bir derede toplu balık ölümü gerçekleşti. Berrak akan bu su tüm Türkiye’nin suyu. Geleceğimizin, çocuklarımızın suyu. Bölgeyi adım adım zehirliyor. Zehir tüm Türkiye’ye yayılmaya başladı. Savcılara bir kez daha sesleniyor ve göreve davet ediyorum. Madenin acilen kapatılması lazım.”

Cezayirlioğlu, ölümlerin sebebinin kesin olarak bilinmediğini kaydediyor ancak İliç’teki maden sahasının tüm Türkiye’yi yok edebilecek kapasitede olduğunu hatırlatıyor.

Resmi Açıklama Yapılmadı

Ölümlerin yaşandığı çayın İliç’teki diğer kollar gibi Fırat Nehri’ne karıştığı biliniyor. Bölgede yaşayan insanların bu ölümlerden tedirginlik duyduğu belirtiliyor. Öte yandan toplu balık ölümlerinin neden gerçekleştiği henüz bilinmiyor. İlgili kurumlardan henüz bu yönde resmi bir açıklama yapılmadı.

Dereden Numuneler Alındı

Öte yandan İliç Kaymakamlığı ekipleri ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Erzincan Şube Müdürlüğü yetkililerinin ölümlerin yaşandığı Sanahsi Çayı’na geldiği ve ölü balıklardan numune alarak laboratuvara götürdüğü belirtildi.


İklim Haber

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top