Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Kuzey ormanlarına RES hançeri

Kuzey ormanlarına RES hançeri

Kuzey Ormanlarının Kandıra kesiminde inşa edilen Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesi kapsamında ilk türbin için inşaata başlandı. Temeli atılan ilk türbin ile Kuzey Ormanlarındaki tahribat da net olarak görüldü.

Kuzey Ormanlarının Kandıra kesiminde inşa edilen Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesi kapsamında ilk türbin için inşaata başlandı. Temeli atılan ilk türbin ile Kuzey Ormanlarındaki tahribat da net olarak görüldü.

Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin elektrik ihtiyacı için yapıldığı söylenen RES projesi kapsamında 14 türbin yer alacak. Proje kapsamında elektrik iletim hattına yönelik ÇED süreci devam ederken ilk türbin temeli atıldı. Proje kapsamında ne kadar orman alanı etkileneceğine dair ise bir açıklama yapılmadı.

RES projesi kapsamında inşa edilecek olan enerji nakil hatları için 24 Haziran 2020 tarihinde halkın katılımı toplantısı yapılmıştı. Astakos Haber’in 24 Haziran 2020 tarihli haberine göre, toplantıda RES projesine dair bilgi verileceğini düşünen halk, ÇED toplantısı yapılmadan, çalışmaya başlandığını belirterek, yetkililerin suç işlediğini iddia etmişti.

Koceli Milletvekili Lütfü Türkkan ise ÇED toplantısının ardından Kandıra’da inşa edilen RES projesini TBMM gündemine taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması isteği ile soru önergesi veren Türkkan proje kapsamında halkla bilgi paylaşılmadığını belirtti.

Ses Kocaeli Gazetesi’nde 26 Haziran 2020 tarihinde yayınlanan habere göre Türkkan’ın soruları şöyle:

  1. Kandıra’da 24 Haziran 2020 tarihinde RES’ler ile ilgili yapılan ÇED toplantısında neden yalnızca enerji iletim hatlarıyla ilgili bilgi verilmiş, esas önemli olan rüzgar türbininin etkileri, kaç adet ağaç kesileceği gibi konularda bilgi verilmemiştir? Bu bilgiler kamuoyuyla ne zaman paylaşılacaktır?
  2. Bağırganlı-Hacımazlı bölgesinde ÇED toplantısı tamamlanmadan önce çalışmaların başladığı doğru mudur, çalışmalara başlamak için neden toplantının bitmesi beklenmemiştir?
  3. Toplantı tamamlanmadan çalışmaların başlatılması bir suç olmasına ve firma yetkililerine söylenmesine rağmen neden yine de böyle bir tutum izlenmiştir, bu nedenle Bakanlık tarafından herhangi bir yaptırım uygulanması düşünülmekte midir?
  4. Bazı iletim hatlarının betonlarının vatandaşların arsasına döküldüğü doğru mudur, bunun gerekçeleri nelerdir, yasalara aykırı olduğu halde neden kamulaştırma yapmadan böyle bir işlem yapılmıştır? Bu nedenle vatandaşların yaşadığı mağduriyetin nasıl giderilmesi düşünülmektedir?
  5. ÇED toplantısı sonunda vatandaşlara neden toplantı tutanağı verilmemiştir, bunun gerekçeleri nelerdir, bu yol ile toplantıya katılanlardan bazı konular gizlenmek mi istenmiştir? Toplantı tutanağı vatandaşlara ne zaman dağıtılacaktır?
  6. ÇED raporu kamuoyuyla ne zaman paylaşılacaktır, raporda çıkan sonuçlara göre çalışmaların durdurulması Bakanlık’ın gündeminde midir, bu konuda Bakanlık nasıl bir yol izleyecektir?

13 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 28/11/2016 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile acele kamulaştırma kararı alınmıştı. Kamulaştırma kararı kapsamında Kandıra İlçesine bağlı Bağırganlı, Eğercili, Hacılar, Gebeşler, Hacımazlı ve Hacışeyh köylerinde bulunan parseller yer alıyor.

Proje ile üretilecek olan elektriğin taşınması için inşa edilmesi planlanan hatta Kuzey Ormanlarına inşa edilecek. 24 Haziran 2020 tarihinde ÇED süreci kapsamında halkın katılımı toplantısı yapılan projenin % 12’lik kısmı orman, % 80’lik kısmı ise tarım alanı.

Kaynak: Kuzey Ormanları Savunması (KOS)

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top