Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Kirazlıyayla’da mahkemenin Bilirkişi raporunu gözardı ederek şirket lehine verdiği karar protesto edildi

Kirazlıyayla’da mahkemenin Bilirkişi raporunu gözardı ederek şirket lehine verdiği karar protesto edildi

Kirazlıyayla’da Meyra Madencilik’in çinko-kurşun-bakır zenginleştirme tesisi hakkındaki ÇED Olumlu raporuna karşı açılan davada bilirkişi heyetinin raporunu dikkate almayarak davayı reddeden mahkeme kararı yurttaşlar tarafından protesto edildi. Kirazlıyayla köylüleri haklı davalarını sürdürmekte kararlı olduklarını ve mücadelelerini Ankara’ya kadar büyüteceklerini ifade ettiler.

Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde yapılmak istenen Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı’na karşı köylülerin, ‘ÇED olumlu raporunun iptali’ istemiyle açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme, Bilirkişi Heyeti’nin ‘ÇED raporu teknik olarak yeterli değildir’ kararına rağmen hukuka aykırılık bulunmadığını belirterek köylülerin açtığı davayı reddetti.

Gözaltına alındılar, köylerindeki ağaçları kesilip, göletleri kurutuldu, ama Kirazlıyaylalı yurttaşlar köylerinde yapılmak istenen zenginleştirme tesisi ve atık barajına karşı mücadeleyi bırakmadılar. Köylüler ÇED raporunun iptali istemiyle dava açınca, mahkeme tarafından atanan 7 bilirkişi inceleme yaptı ve “ÇED raporunun teknik olarak yeterli olmadığı” yönünde rapor hazırladı. “Tesisin su kaynaklarına etkisi, deprem bölgesi olması, bitki örtüsü üzerindeki etkisi, tarım arazileri ve hayvancılık üzerindeki olumsuz etkisi”ni içeren bilirkişi heyeti raporu olmasına rağmen, Mahkeme “ÇED olumlu” kararında hukuka ‘aykırılık’ bulunmadığı yönünde karar alarak, köylülerin açtığı davayı reddettiğini açıkladı.

ADALET BEKLENTİLERİNDE HAYAL KIRIKLIĞI

Mahkeme kararı Kirazlıyayla halkı üzerinde bir başka şok etkisi daha yaparken, bilirkişi raporu doğrultusunda verilecek karar konusundaki “adalet” beklentileri açısından da bir hayal kırıklığı yarattı. Karar üzerine Kirazlıyayla’da Meyra Madencilik’in çinko-kurşun-bakır zenginleştirme tesisi hakkındaki ÇED Olumlu raporuna karşı açılan davada bilirkişi heyetinin raporunu dikkate almayarak davayı reddeden mahkeme kararı yurttaşlar tarafından protesto edildi. Kirazlıyayla köylüleri haklı davalarını sürdürmekte kararlı olduklarını ve mücadelelerini Ankara’ya kadar büyüteceklerini ifade ettiler.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, mahkemenin kararına, sosyal medya hesabı üzerinden “Ben hayatımda ilk defa ‘teknik bilgi gerektiriyor’ diye bilirkişi heyetine gidip sonra rapor aleyhine ‘teknik bir insanmış gibi’ gerekçe yazıp raporun tersine karar veren mahkeme görüyorum. Üstünlerin hukuku! Kirazlıyayla’daki çevre mücadelesi sizin atama beklentinizden üstündür” diyerek tepki gösterirken, DOĞADER tarafından da mahkeme kararına yönelik bir protesto etkinliği düzenlendi. 

MAHKEME KARARINI PROTESTO: MÜCADELEMİZ ANKARA’YA KADAR SÜRECEK!

Kirazlıyayla’da Meyra Madencilik’in çinko-kurşun-bakır zenginleştirme tesisi hakkında çıkan ÇED Olumlu raporuna karşı açılan davayı mahkemenin reddetmesi üzerine, önceki gün Kirazlıyayla halkı ile birlikte DOĞADER olarak karar protesto edildi.

Yapılan basın açıklamasında konuşan Kirazlıyayla Dernek Başkanı Nedim Kakaç, “Kirazlıyayla’da flotasyon tesisi ile ilgili olarak mahkeme sürecinde adalet tecelli etmedi. Biz bunu Ankara’ya kadar taşıyacağız, hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Şu anda deprem gündemde, bizim bölgemiz de yapılan tesisin olduğu bölge de deprem bölgesi, daha önce buraya köy yolu yapılacaktı bu gerekçe ile yapılamadı ama şimdi ne olduysa maden tesisine izin verilir oldu. Bizim, Kirazlıyayla’nın hiç mi değeri yok?” dedi. Kakaç konuşmasında “Benim köylüm burada bir tane ağaç kestiğinde devlet adam öldürmüş gibi ceza veriyor” diyen Kakaç maden firmasının tesis yapmak için 143 ağaç kestiğini belirterek dertlerinin havalarını, sularını, topraklarını korumak olduğunu ifade etti.

DOĞADER adına sözü devralan Murat Demir de “Meyra Madencilik’e karşı yaklaşık bir yılı aşkın burada mücadele verilmektedir. Köylülerimizle birlikte her türlü ortam bu faaliyetin ne kadar çok zarar vereceğini anlattık, anlatmaya çalıştık. Köylülerimiz, bizler suyumuz, toprağımız, havamız için, yaşam hakkımız için Meyra Madencilik’i köyümüzde istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

Konuşmasında hukuksal süreci ele alan Demir, “ÇED raporunun iptali için dava açtık. Davada mahkeme heyeti teknik bir konu olduğu için bilirkişiye gitti, teknik bir eğitim almamış mahkeme Kirazlıyayla için 7 bilim insanı atadı ve 7’si de bu faaliyetin burada olamayacağını bilimsel bir şekilde rapor haline getirip mahkemeye sundu. Ancak mahkeme verdiği kararda, yapılan bilirkişi raporuna istinaden mahkememiz bilirkişi raporunu ciddiye almamıştır, itibar etmemiştir diyerek davayı reddetti.”

Konuşmasında “Eğer bilirkişi raporuna itibar etmeyecekseniz, bilirkişiyi niye atadınız, madem siz çok iyi biliyordunuz bilirkişiye niye başvurdunuz? Biz de buradan diyoruz ki, sizin almış olduğunuz karara itibar etmiyoruz” diyen Demir mücadelenin firmanın köyü terk edene kadar devam edeceğini belirterek, yürüyen davaların takipçisi olacaklarını, Bursa’da hukuk ve adalete ulaşılmayacaksa Ankara’ya kadar mücadeleyi büyütme kararı aldıklarını söyledi.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top