Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Kirazlıyayla’da flotasyon ve atık tesisi için bilirkişi keşfi yapılacak

Kirazlıyayla’da flotasyon ve atık tesisi için bilirkişi keşfi yapılacak

Bursa’da Meyra Madencilik tarafından yapımına başlanan flotasyon ve atık tesisinde bilirkişi incelemesi yapılacak. Aylardır direnen Kirazlıyayla köylüleri, bilirkişilerden doğru tespitlerde bulunmasını ve tesisin yapımının durdurulmasını talep etti

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla Köyü’nde yapımına başlanan flotasyon ve atık tesisi için bugün bölgeye bilirkişi heyeti gelecek. İnceleme öncesi yöre halkının yaptığı açıklamada, “Heyetin doğru tespitlerde bulunmasını bekliyoruz. Tesisin köye vereceği zarar kaçınılmaz” ifadeleri yer aldı.

Meyra Madencilik tarafından yapımına başlanan tesise çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. Hayvancılık ve tarımla uğraşan yöre halkı karara itiraz ederek dava açtı. Bursa İdare 1. Mahkemesi bölgede bilirkişi incelemesine karar verdi. Bursa ili sınırları içerisinde görev yapan bilirkişilerden oluşan heyete madenci şirket, heyetin Bursa dışından olması gerektiği iddia ederek itiraz etti. Mahkeme ise şirketin talebini reddederek heyetin bölgede inceleme yapmasına karar verdi.

ZEHİR TÜM OVAYA YAYILIR

Kirazlıyayla köylülerinin ve Yenişehir halkının kurduğu Yenişehir Çevre Platformu’ndan yapılan açıklamada, “Köyün dibinde böyle bir tesisin olamayacağı apaçık ortada. İnsanlar şu anda bile göletlerine sularına tarlalarına ulaşamaz oldular. Kirazlıyayla, ovaya göre çok daha fazla yağış alan kuzey yamaçlarında kurulu bir köy. Son yaşanan sel felaketleri bize gösterdi ki 20 dakikalık bir yağış bile büyük bir felakete sebep olabiliyor. Bölge de bulunan Sarıyar Deresi ve onu besleyen kollarda firmanın yapacağı atık barajı içerisinde kalıyor. Böyle bir taşkın Kirazlıyayla’da gerçekleşirse baraj içindeki zehirli kimyasallar Sarıyar Deresi üzerinden tüm ovaya yayılır. Tesisin yapımı durdurulmalı ve proje iptal edilmelidir” denildi.

ŞİRKET YASAL SÜRECİ BEKLEMİYOR

Köylüleri ziyaret eden CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Yasal süreç bitmeden, firma, maden ayrıştırma havuzları kurmuş bile. Köyün yanı başında suyu, toprağı, ormanı, insanların yaşam alanlarını tahrip etmek için her şey hazır. Pazartesi tarafsız bilirkişiler inceleme yapacak. Umarım köylülerin feryadı duyulur” dedi.

NELER OLMUŞTU?

Toprağını savunan köylüler tesisin yapımına karşı aylardır direnişini sürdürüyor. Bir çok özel ‘yasak’la karşı karşıya kalan köylüler, kendi arazilerine gitmekte ve hayvanlarını otlatmakta zorluk çekiyor. Madenci şirket ise jandarma eşliğinde tesisin yapımını sürdürüyor.

Son olarak şirket yetkililerin tesisteki atığı, köylülerin hayvanlarını ve tarlalarını suladığı göle dökmesi üzerine tartışma çıkmıştı. Derelerin kirlenmesine tepki gösteren köylüler, şirket çalışanlarının şikâyeti üzerine gözaltına alınmış, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, para cezasına çarptırılmıştı.

Kaynak: BirGün

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top