Buradasınız
Ana Sayfa > Dünya > Kaz Dağları’ndaki katliam UNESCO’nun gündeminde

Kaz Dağları’ndaki katliam UNESCO’nun gündeminde

Sanatçı Zülfü Livaneli, kişisel Twitter hesabından Kaz Dağları için UNESCO’ya açık mektup yayınladı: “Mirasımıza saldırı var!”

Türkiye’nin oksijen depolarından Kaz Dağları’na yapılmak istenilen altın madeni, tüm vatandaşların tepkisine neden oldu. Sanatçılar ve birçok sivil toplum kuruluşu yapılan doğa katliamının karşısında yer aldı.

Sanatçı Zülfü Livaneli, kişisel Twitter hesabından Kaz Dağları’nda yapılan doğan katliamı üzerine UNESCO’ya açık mektup yayınladı.

1996-2017 yılları arasında UNESCO İyi Niyet Elçisi görevinde bulunan Zülfü Livaneli, UNESCO Genel Direktörü’ne yazdığı açık mektupta, Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Havzası’nda Kanadalı Şirket Alamos Gold’un yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik tarafından yapılan doğa katliamının önüne geçilmesi çağrısında bulundu.

“Milyonlarca insanın protestolarına rağmen firma projelerine devam etmektedir” diyen Livaneli, yaklaşık 200 bin ağacın kesildiğini ve bunun dünyanın maddi ve manevi mirasına saldırı olduğunu belirtti.

Unesco Genel Direktörü Audrey Azoulay’a hitaben yazdığı mektupta Livaneli şu ifadeleri kullandı:

“İlk önce yeni görevinizden dolayı sizi tebrik etmek, ikinci olarak Türkiye’nin Kuzeybatı bölgesinde bulunan dünyanın doğal ve kültürel mirası olan Kaz Dağları’na (ünlü mitolojik adı İda Dağı) karşı işlenen suça dikkatinizi çekmek istiyorum.

Üzülerek belirtmeliyim ki bir Kanada firması burada yakın zamanda yaklaşık 200 bin ağaç kesti. Firma bu güzel cenneti yok edecek siyanür kullanımı yöntemiyle altın çıkarmayı planlıyor. Milyonlarca insanın protestolarına rağmen, firma projesine devam etmektedir. Bu durum dünyamızın maddi ve manevi mirasına bir saldırıdır.

Sizin hükümetler arası bir kuruluş olarak bu tür konularda yaptırım gücünüzün sınırlı olduğunu biliyorum. Ancak tarihi İda Dağımıza ve İda Dağı’nın yerli halkına yapılan bu imha hareketi karşısında, uluslararası kamuoyu farkındalığı oluşturmak için yardımınıza ihtiyacımız var. Lütfen bu mektubumu UNESCO ideallerinin hatırlatılması ve acil eylem için bir çağrı olarak kabul edin.”

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top