Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Karaburun RES şirketlerine tahsis etmek için gözden mi çıkarılıyor?

Karaburun RES şirketlerine tahsis etmek için gözden mi çıkarılıyor?

Karaburun Yaylaköy’deki RES projesiyle ilgili “ÇED olumlu kararını” iptal eden yerel mahkemenin kararı Danıştay tarafından bozuldu. Karaburun Kent Konseyi, Danıştay kararına Karaburun’da RES’in önünü açtığı eleştirisi ile tepki gösterdi. Karaburun Kent Konseyi, “Karaburun Yarımadası’nda hukuki süreçlerde neden her seferinde şirketler kazanıyor?” açıklamasını yaptı. 

İzmir‘in Karaburun ilçesi Yaylaköy’de faaliyette bulunan “Karaburun RES” projesinin “ÇED Olumlu” raporunu iptal eden yerel mahkemenin kararı, Danıştay 6’ncı Dairesi tarafından bozuldu.

BİLİRKİŞİ RAPORU GÖZARDI EDİLİYOR!

Karaburun Kent Konseyi konuya ilişkin yazılı açıklama yaparak, bilirkişi raporlarıyla, 50 türbinli tesise ilave edilecek 37 türbinden 9’unun, doğal ortam ve hayvan popülasyonuna zarar vereceği tespit edildiği halde, iptal kararının bozulmasına tepki gösterdi. Kararın Yaylaköy’de yeni RES projesinin önünü açtığı ifade edildi.

Karaburun Kent Konseyi, “Karaburun Yarımadası’nda hukuki süreçlerde neden her seferinde şirketler kazanıyor?” açıklamasını yaptı. Avukat Cem Altıparmak da “Danıştay mahkemenin kararını bozarken bilirkişi raporunu da kabul etmemiş oluyor. Ancak yeni bir bilirkişi incelemesi yapmıyor. Yıllardır süren bir dava sonucunda, davalı bakanlığın belgeleri ile yetinilecek ise bu davaları niye açıyoruz?” dedi.

ÇEVRE SAĞLIĞI HİÇE SAYILDI!

Kurulacak rüzgar türbinleri ile çevre sağlığının hiçe sayıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Karaburun Yarımadası’nın yüzde 61’ini (252 km²) tek başına kaplayan LODOS Elektrik Üretim A.Ş’ye ait Karaburun RES Projesine karşı yürütülmüş olan hukuk mücadelesi 5’inci yılına girdi. Bu zaman zarfında, proje için verilen ÇED Olumlu kararı iki kez ve üretim lisansı bir kez iptal edildi. Ne yazık ki, bu iptal kararlarına karşın, gerek T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerekse Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, mahkeme kararlarındaki iptal gerekçeleri dikkate alınmaksızın, üretim Lisansları ve ÇED izinleri hızlı bir şekilde yenilendi” denildi.

Yaşamın yok edilmesine izin vermeyeceklerinin vurgulandığı açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı ÖÇKB sürecinin gerektirdiği davranış içine girmesini ve Karaburun Yarımadası’nın doğal değerlerini vahşice tahrip eden yatırımlara süreç sonuçlanıncaya kadar ‘dur’ demesini, kamuoyu önünde talep ediyoruz.”

KORONA GÜNLERİNDE BİLE ŞİRKET HARIL HARIL ÇALIŞTI

Açıklamada, “Mahkeme kararı ile iptal edilen bir faaliyetin bu aşamadan sonra devam etmesinin suç olması gerekirken Lodos Elektrik Üretim A.Ş. ‘ÇED Olumlu’ kararı iptal edilen ‘Karaburun RES’ kapasite artışı proje planlarını uygulamaya devam etti. ÖÇKB (Özel Çevre Koroma Bölgesi) ilanı sonrası hızla ve vahşice, bir kısmı da ormanlık arazi olan bir alanda önce arazi temizliği ve sonra da inşaat faaliyetini yürüttü. Bu arada dikilen türbinler parçalandı. Üstü alelacele kapatıldı” denildi.

Şirketle ilgili ihbarlardan sonuç alınmadığı aktarılan açıklamada, “Yaşlı nüfusun yoğun olduğu Yaylaköy’de insanlığın evlere hapsolduğu korona günlerinde bile şirket harıl harıl çalıştı. Yapılan ihbarlar ne yazık ki sonuç getirmedi. Böylesi, doğaya, insana hoyrat bir uygulamayla ‘yenilebilir-temiz enerji’ adı altında bu nadir doğanın, yaban hayatının, tarım, mera ve turizm alanlarımızın, kadim bir kültürün kısacası Karaburun’da yaşamın yok edilmesine rıza göstermeyeceğiz. Karaburun Yarımadası’nda hukuki süreçlerde neden her seferinde şirketler kazanıyor? Hukuk kimden yanadır?” ifadeleri kullanıldı.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top