Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Giresun’daki çevre felaketi video ile anlatıldı | Video – Haber

Giresun’daki çevre felaketi video ile anlatıldı | Video – Haber

Deredeki balığın, gökyüzünde uçan kuşun, tarladaki ürünün ve yörede yaşayan insanların sağlıklı yaşam hakkı madenciliğe feda ediliyor! 18 Kasım’da Giresun Şebinkarahisar’da kurşun-çinko-bakır madeninin atık havuzu patladı. Tüm canlı yaşamı, toprak, su, hava ciddi tehdit altında.

Deredeki balığın, gökyüzünde uçan kuşun, tarladaki ürünün ve yörede yaşayan insanların sağlıklı yaşam hakkı madenciliğe feda ediliyor!

18 Kasım’da Giresun Şebinkarahisar‘da kurşun-çinko-bakır madeninin atık havuzu patladı. Tüm canlı yaşamı, toprak, su, hava ciddi tehdit altında. Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde 18 Kasım’da kurşun-çinko-bakır madeninin atık havuzunun patlaması sonucunda yaklaşık 4 bin 500 tondan fazla kimyasal atık çevreye yayıldı, derelere karışarak baraja kadar ulaştı.

GİRESUNLULARIN ANLATACAKLARI VAR!

İlçenin Yedikardeş köyü sınırlarında bulunan NESKO Madencilik A.Ş.’ye ait kurşun, çinko, bakır ocağı ve zenginleştirme tesisinin ikinci atık barajındaki iç set, 18 Kasım’da yıkıldı. Havuzdan çevreye yaklaşık 4 bin 500 ton atık madde yayılarak, tarım alanlarını çamurla kapladı. Derelere karışan atıklar Kılıçkaya Barajı’na kadar ulaştı. Yaşanan çevre felaketinin ardından valilik bölgedeki faaliyeti süresiz durdurup sorumluları hakkında adli ve idari işlem başlattı.

Aynı yerde 2018’de de benzer bir felaket yaşanmış ve 8 milyon balık ölmüştü.

TEMA Vakfı da yaşanan felakete dikkat çekmek için “Giresunluların Anlatacakları Var!” başlıklı bir video yayınladı.

Yaşananlar kader değil!

  • Madencilik işlemleri sırasında kayaçlarda bulunan metali ayrıştırmak için kimyasal işlem uygulanıyor.
  • Bu süreçte büyük oranda su ve madenin türüne göre siyanür, sülfürik asit ve nitrik asit gibi çok zehirli kimyasallar kullanılıyor.
  • Ortaya çıkan tüm bu zehirli atıkların doğal ortama bırakılması yasak.
  • Madencilik işlemleri içinde atık barajları yapılıyor. Ancak bu barajlar doluyor, taşıyor, sızıyor ya da patlıyor!
  • Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na göre; son 30 yılda dünyada en az 70 ciddi atık maden barajı kazası yaşandı. En son 2019 yılında Brezilya’da yaşanan kaza 300 kişinin ölümüne yol açtı.

Sesini çıkaramayan kuşlar, yüzmeye çalışan balıklar, toprak ve su zehirleniyor! Yöre halkının ve tüm canlıların yaşam alanları zarar görüyor! Toprağımız, suyumuz ve yaşam alanlarımız madenciliğe feda edilmemeli!

(Video: TEMA Vakfı)

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top