Buradasınız
Ana Sayfa > Dünya > Enerji Bakanı Bayraktar: Üçüncü nükleer santral için Çin’le anlaşmaya yakınız

Enerji Bakanı Bayraktar: Üçüncü nükleer santral için Çin’le anlaşmaya yakınız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nükleer santral konusunda Çin ile görüşmelerin ileri aşamaya geldiğini, birkaç ay içinde anlaşmanın sonuçlanabileceğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Mersin‘in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu NGS ve Sinop’ta planlanan nükleer santralin ardından üçüncü nükleer santral için Çin ile yürütülen müzakerelerde önemli mesafe alındığını söyledi. Bakan, önümüzdeki birkaç ay içerisinde anlaşmanın sonuçlandırılabileceğini belirtti.

Ankara’da gazetecilerle bir araya gelen Bayraktar, Körfez ülkeleriyle yapılan görüşmelerden, nükleer santral projelerine kadar bir dizi konuda soruları yanıtladı. Bloomberg’in aktardığına göre, bakanın toplantıda verdiği en yeni mesaj, Çin’le yürütülen üçüncü nükleer santral görüşmeleri hakkında oldu.

‘Birkaç ay içerisinde sonuçlandırmamız gerekiyor’

Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkan Yardımcısı He Yang’ın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Ankara ziyaretiyle ilgili konuşan Bayraktar, Kırklareli İğneada‘ya kurulması planlanan santralle ilgili uzun zamandır devam eden görüşmelerde son aşamaya gelindiğini söyledi: “Çok önemli bir noktaya geldik, önümüzdeki birkaç ay içerisinde bunu sonuçlandırmamız gerekiyor. Çünkü yine ilgilenen başka taraflar da var ve anlaşmanın belirli bir kısmı için zaten yeterince müzakere ettik ve oldukça yakınız.”

Taraflar arasında bazı farklılıkların olduğunu ancak bunların büyük olmadığını anlatan Enerji Bakanı, “Dolayısıyla boşluğu doldurabilir ve Çin ile nükleer enerji programı için yakında bir anlaşma yapabiliriz” diye konuştu.

İğneada

‘Sinop için Ruslar ve Güney Kore ile temaslarda bulunuluyor’

Nükleer enerji olmadan sadece Türkiye’nin değil, dünyanın geri kalanının da yüzyılın ortalarına kadar karbon nötrlüğüne ulaşamayacağını öne süren Alparslan Bayraktar, Akkuyu’daki ilk santralin inşaatına ilişkin de “İlk reaktörü, ana inşaat işlerini tamamladık ama bildiğiniz gibi burası dünyadaki en büyük nükleer şantiye. Bu santralden yaklaşık 4,8 GW elektrik üretebileceğiz.” açıklamasını yaptı

Sinop’ta planlanan ikinci santral için Rus devlet şirketi Rosatom ile görüşmeler sürüyor. Rusya da geçen haftalarda bu santrali de inşa etmek istediklerini bir kez daha açıklamıştı. 

Bayraktar, Güney Kore ile de temaslarının olduğunu, Türkiye’nin önceliğinin daha fazla teknoloji transferi olduğunu söyledi; ülkenin 20 GW üzerinde nükleer enerji santraline ihtiyaç duyduğunu iddia etti.

Bakan, küçük modüler reaktörler (SMR) hakkında da bazı ülkelerle görüşmelerin sürdüğünü, 5 GW’lık küçük modüler reaktörlerin sisteme dahil edilebileceğini de bildirdi.

Demircan: Sürpriz değil

Yeşil Gazete nükleer editörü ve Nukleersiz.org koordinatörü Dr. Pınar Demircan, Cumhuriyet’in 100. yıl hediyesi olarak ilan edilen Akkuyu NGS’deki ilk reaktörün operasyona başlayacağı tarih olarak 2025 yılının telaffuz edilmeye başlanmışken ve Türkiye giderek yoksullaşırken, üçüncü santral haberlerinin dolaşıma sokulmasının hiç sürpriz olmadığına işaret etti.

2011’den beri gündemde

Trakya’da nükleer santral projesi dönemin dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından 2011’de gündeme getirilmişti.  Yıldız, Türkiye’nin üçüncü nükleer santrali için Trakya bölgesinde İğneada-Tekirdağ ekseni üzerinde durulduğunu söylemişti.

Ekim 2015’te seçim hükümetinin geçici Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun da İğneada’da yapmayı planladıkları santral için firmalarla görüştüklerini söyledi.

Projeyle ilgili eski Enerji bakanları Berat Albayrak ve Fatih Dönmez de İğneada’yı işaret etmişti.

2016’da Albayrak’ın konuyla ilgili Çin’de imzaladığı işbirliği anlaşması TBMM’de kabul edildi. Buna göre, her biri 1200 megavat gücünde 4 reaktöre ev sahipliği yapacak olan üçüncü santralin Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 10’unu karşılaması hedefleniyor.

Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına Dair Anlaşma” kapsamında şu konularda çalışmalara vize verildi: “Anlaşma, nükleer enerji santralleri ve araştırma reaktörlerinin saha etüt çalışmalarından tasarımına, inşasından işletmeye alınmasına ve işletilmesine kadar süreçleri kapsıyor. Ayrıca, santralin modernizasyonu, test edilmesi, bakımı ve sökümü de işbirliğine dahil.

Anlaşma Türkiye ve Çin, nükleer enerjinin barışçıl kullanımlarında temel ve uygulamalı AR-GE yapabilecek. Nükleer minerallerin araştırılması, madenlerden çıkarılması, işlenmesi ve bertarafı konusunda işbirliğine gidilebilecek.

Trakya’nın Karadeniz sahilindeki kasabası İğneada, Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı. Longoz (subasar) ormanıyla tanınan ilçede 3155 hektarlık Longoz Ormanları Milli Parkı bulunuyor.

2012’de Longoz Ormanları Milli Parkı’nın bitişiğindeki Beğendik köyünde orman arazisine kömürlü termik santral yapılması da gündeme gelmişti. Aynı yıl projenin bilgilendirme toplantısı yöre halkı tarafından engellenmişti. Bir Çin şirketinin satın alınan EMBA firmasının kurmak istediği termik santralin 2016’da rafa kaldırıldığı açıklandı.

Ancak bu defa da Tekirdağ’a bağlı Çerkezköy ve Kırklareli’ne bağlı Vize’de kömürlü termik santrallerin yapılması gündeme geldi. Bölge halkı yargı yoluyla santrallere karşı mücadeleye devam ediyor.

Tekirdağ’ın tarım alanları da OSB işgali altında. Hali hazırda zaten aşırı sayıda organize sanayi bölgesinin bulunduğu bölgede yenilerinin inşa edilmesi için planlamalar yapılıyor. Bölge halkının ise bu girişimlere olan direnişi ve yasal mücadelesi sürüyor.


Yeşil Gazete

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top