Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Ege’nin bereketli topraklarına JES tehdidi!

Ege’nin bereketli topraklarına JES tehdidi!

Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Gediz Havzası’ndaki Salihli’de Sanko Holding tarafından kurulmak istenen jeotermal santral kuyularının iptali için çağrıda bulunulurken şirketin bölgede iki adet kaçak kuyu açtığı iddia edildi.

Çiftçilerin başta üzüm bağları olmak üzere tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle jeotermal enerji santrallere (JES) karşı çıktığı Manisa’da jeotermal santral kurulumu için verilen izinlerin ardı arkası kesilmiyor. 2021 yılında hazırlanan Jeotermal Enerji Santrallerinin Çevresel Etkileri Raporu’na göre Manisa’da 17 jeotermal enerji santrali bulunuyor

Yakın zamanda Gaziantep merkezli Sanko A.Ş. tarafından Manisa’nın Salihli ilçesindeki tarım arazilerinde jeotermal elektrik santralı (JES) için açılan 17 adet kuyu hakkında ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı verilmiş, kararın iptali yönünde dava açılmıştı.

KAÇAK KUYULAR İDDİASI

Dava devam ederken Salihli Çevre Derneği kuyuların açıldığı Yılmaz Mahallesi’nde basın açıklaması yaptı. Açıklamada Sanko Holding’in ruhsat sahasında kaçak iki kuyu açtığı ifade edilerek ÇED sürecinin iptal edilmesi için birlikte mücadele edilmesi çağrısında bulunuldu.

‘SALİHLİ YEŞİL KALACAKTIR’

Dernek adına basın açıklamasını okuyan Avukat Yıldıray Çıvgın “Bildiğiniz gibi Sanko şirketi Salihli’nin toprağına saldırmaya devam ediyor. Hukuku dolanmaya çalışarak kaçak yollarla, mahkemeden, kurumlardan ve halktan habersiz Sanko’nun iki adet kaçak kuyusu Yılmaz beldesinde bulunmaktadır. Salihli’nin toprağı dünyanın en değerli ve verimli topraklarından biridir. Bu toprağı ve çevremizi korumak hepimizin görevidir. Aynı zamanda kamu kurumlarının görevidir ancak bugüne kadar kamu kurumları halktan, doğadan yana değil Sanko şirketinden yana tavır almıştır. Mahkemeden habersiz bir şekilde Sanko Şirketi Manisa İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nden aldığı yazıyla iki adet kaçak kuyu dikilmiştir. Bu mahkeme kayıtlarında vardır. Biz buna dair suç duyurusunda bulunduk ve süreç devam etmektedir. Tüm sorumluların yargılanması için elimizden geleni yapacağız. Sanko Şirketi başta Salihlimizi kirletmek, çölleştirmek isteyen, göllerimizi kurutmak isteyen tüm şer odaklarına karşı birlikte mücadel edelim. Biz varolduğumuz sürece Salihli yeşil kalacaktır.” dedi.

SÜREÇ HAKKINDA

SANKO A.Ş. şirketinin Salihli’de açmak istediği 17 adet jeotermal santral (JES) kuyusu için Valilik tarafından verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir’ kararına karşı vatandaşlarca ve Salihli Çevre Derneği’nce iptal davası açılmıştı. İptal davasında 12 Haziran 2023 tarihinde mahkeme heyeti ve bilirkişilerce keşif yapılmıştı.

ÇED Raporu’nda bulunmayan iki farklı yerde çoktan JES kuyusu çalışması başladığı görülmüştü. Yapılan keşif sırasında, raporda bulunan iki kuyunun yerinin değiştirildiği, bu yer değişikliğinin ÇED raporunda ve mahkemeye sunulan belgeler arasında bulunmadığı ve ayrıca değişikliğe ilişkin resmi makamlarca herhangi bir ilanın yapılmadığı tespit edilmişti. Bu iki noktada SANKO şirketi tarafından JES kuyusu çalışmalarının başladığı, kuyuların açıldığı da tespit edilmişti.


Ege’de Sonsöz

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top