
Yüksek seviyede yağış alan, fauna ve flora olarak çok fazla biyoçeşitliliğe sahip olan yağmur ormanları:
Gezegenimizdeki yağmur ormanlarının yarısından fazlasını oluşturan Amazonlar, Güney Amerika’da yaklaşık beş buçuk milyon kilometrekarelik bir alanı kaplar. Amazon yağmur ormanları, Güney Amerika’nın kuzey bölgesinde Amazon havzasını kaplayan doğa harikası ormanlardan oluşuyor. Güney Amerika‘da beş buçuk milyon kilometrelik alanı kapsayan ormanlar, birbirinden egzotik bitki örtüsü ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Dünya oksijeninin %20’ sini sağlayan Amazon yağmur ormanları, dünyadaki yağmur ormanlarının yarısından fazlasını oluşturuyor.

- Dünyanın Akciğerleri Kabul Edilir
Amazon Yağmur Ormanları, dünyadaki oksijenin %20’sinden fazlasını üretmekten sorumludur, bu yüzden birçok kez “Dünyanın Akciğerleri” olarak anılır.

- 9 Ülkeyi Kapsar
Güney Amerika’da bulunan ve tropiklerin birincil ormanlarının yarısından biraz fazlasını oluşturan Amazon Yağmur Ormanları, 9 ülkeyi kapsıyor. Amazon ormanı Brezilya, Bolivya, Peru, Ekvador, Kolombiya, Venezuela, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası’nı içerir.

- Dünyanın En Büyük Yağmur Ormanları
Amazon yağmur ormanları ne kadar büyük? Yaklaşık 2,3 milyon mil kare (6 milyon kilometre kare) bir alanı kaplayan Amazon Yağmur Ormanı, dünyanın en büyük tropikal yağmur ormanıdır. Amazon, sonraki iki yağmur ormanından (Kongo Havzası ve Endonezya’nın tropikal bölgeleri) daha büyüktür. 2020 itibariyle, Amazon’un 526 milyon hektar birincil ormanı vardır.

- Amazon Nehri Hacim Olarak En Büyük Nehir
Amazon Nehri, saniyede yaklaşık 209.000 metreküp ortalama deşarj hızıyla deşarj açısından dünyanın en büyük nehridir- okyanusa yapılan küresel nehir deşarjının yaklaşık %20’sini temsil eder.
- En Zengin Ekosistem
Amazon, dünyanın en zengin ve en çeşitli ekosistemlerinden biridir. 40.000’den fazla bitki türüne, 3.000 balık türüne, 1.300 kuş türüne, 430 memeliye ve 2,5 milyon farklı böcek türüne ev sahipliği yapıyor! Orman zemininde gizlenen veya ağaçtan ağaca hareket eden pek çok ilginç ve çeşitli yaratık bulacağınızı söylemek güvenli.
Amazonlardaki yaban hayatı 427 memeli, bin 300 kuş, 378 sürüngen ve 400’den fazla amfibi tür ve 2,5 milyon civarında böcek türüne ev sahipliği yapar. Jaguarlar, dev su samurları, pembe nehir yunusları, pumalar, harpia kartalları ve yeşil anakondalar, Amazon ormanlarında karşılaşabileceğiniz türden canlılardır.

- Ölümcül Yaratıkların Evi
Amazon’daki hayvanların çoğu nazik ve arkadaş canlısı olsa da zehirli yılanlar, zehirli kurbağalar, jaguarlar ve et yiyen piranalar gibi kesinlikle uzak durmak isteyeceğiniz birkaç hayvan vardır!

- Karanlık Orman Zemini
Ağaçların kalın kanopileri (üst dallar ve ağaç yaprakları) nedeniyle, ormanın birçok kısmı neredeyse siyah bir orman zeminine sahiptir, çünkü güneş ışığının yalnızca %1’i gerçekten geçebilir. Kanopiler o kadar kalın ki, yağmur yağdığında suyun toprağa ulaşması 10 dakikayı bulabiliyor.
- Yerli Kabileler
Amazon Yağmur Ormanları binlerce farklı ağaç ve hayvan türüne ev sahipliği yapmanın yanı sıra 400-500 yerli kabileye de ev sahipliği yapıyor. Bu kabilelerin 50’den fazlasının dış dünyayla hiç temas kurmadığı tahmin ediliyor, bu da Amazon’un hala dokunulmamış kısımlarının olduğunu gösteriyor.
Ayrıca tıklayınız: Amazon Yağmur Ormanlarının Gizli Sahipleri

- Ormansızlaşma
Son 40 yılda, Amazon Yağmur Ormanlarının %20’si şimdiden kesildi ve ormansızlaşma bu hızla devam ederse, önümüzdeki 40 yılda pek bir şey kalmayabileceği tahmin ediliyordu.