Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Danıştay 4. Dairesi Kaz Dağı’ndaki doğa talanın yolunu açtı! | Özer Akdemir

Danıştay 4. Dairesi Kaz Dağı’ndaki doğa talanın yolunu açtı! | Özer Akdemir

Danıştay, Kaz Dağı’nda TÜMAD ve Cengiz Holding’in sürdürdüğü madencilik faaliyetine karşı açılan davaları reddetti.

Kaz Dağı‘nda altın ve bakır madeni şirketlerinin doğa talana karşı açılan davalarda Danıştay’dan şirketlerden yana iki karar çıktı. Cengiz Holdingin Bayramiç Halilağa yakınlarında işletmek istediği altın bakır madeninin ÇED olumlu kararı ile TÜMAD’ın Lapseki Şahinli köyü bitişiğindeki altın madenine karşı açılan davalar Danıştay 4. Dairesi tarafından oy çokluğuyla reddedildi. Her iki davada da tetkik hakimin ÇED Olumlu kararı hukuka aykırı görüşüne rağmen heyet üyelerinin üçünün kabul ikisinin ret oyu kullanmaları dikkat çekti.

Çanakkale İdare Mahkemesi kararı Danıştay’a taşınmıştı 

Cengiz Holdinge ait Truva Bakır İşletmeleri tarafından Kaz Dağı’nda Hacıbekirler ve Halilağa köyleri arasında işletilmek istenen bakır-altın madenine 2009/7 Genelgesi uyarınca verilen ikinci ÇED Olumlu kararına karşı açılan dava Çanakkale 1. İdare Mahkemesince reddedilmişti. Karar davacı 4 kurum ve 93 yurttaş tarafından Danıştay’da temyiz edilirken şirket mahkeme sürecini beklemeden orman kesimine başlamış, yöre köylülerinin ve doğa savunucularının günlerce süren eylemlerine rağmen iki ay gibi kısa bir sürede 1 milyonun üzerinde ağaç kesilerek, maden işletmesinin şantiyeleri büyük ölçüde tamamlanmıştı. Köylülerin Danıştay’a orman kesiminin durdurulması için yaptıkları yürütmeyi durdurma çağrıları da aylardır yanıtsız bırakılmıştı. 

Tetkik hakimden “Entegre ÇED Dosyası yapılmalı” görüşü 

Geçtiğimiz günlerde bu dosyaya ele alan Danıştay 4. Dairesi’nde dosyanın tetkikini yapan Tetkik hakim Nagihan Pınar Kumcu, maden işletmesi ile projeye su temin edilmesi amacıyla yapılması planlanan Hacıbekirler Göleti-1 ve Hacıbekirler Göleti-2 projesi ve Kocabaş Çayı Su İsale Hattı Alanı ve Yol Alanı” projelerinin entegre olduğu, tüm projelerin entegre olarak değerlendirilmek suretiyle tek ÇED başvuru dosyası ile başvuru yapılması gerektiği”ne dikkat çekerek ÇED Olumlu kararında hukuka aykırılık bulunduğu sonucuna” vardı.

Fotoğraf: Özer Akdemir | Evrensel

Başkan ve iki üyenin oyları ile dava reddedildi 

Danıştay 4. Dairesi Başkanı Enver Kaya, heyet üyeleri Hasan Şahin ve Nedret Engin tetkik hakimin bu görüşüne rağmen Çanakkale 1. İdare Mahkemesinin verdiği red kararını yerinde bularak, yürütmeyi durdurma talebini hiç ele almadan, temyiz talebinin reddi yönünde oy kullandı. Mahkemenin iki üyesi ise temyizin kabulü ve ÇED Olumlu kararının iptali yönünde görüş belirttiler. Karara ÇED Olumlu kararının edilmesi gerektiği yönünde karşı oy yazısı yazan Danıştay hakimleri Mehmet Ali Ceran ve Erhan Çakan karşı oy gerekçelerinde tetkik hakiminin gerekçesindeki gibi projelerin entegre olarak değerlendirilmesi gerektiği yönünde karşı oy yazısı yazarak çoğunluk görüşüne katılmadılar.

Tetkik hakim ve iki üyenin olumsuz görüşüne rağmen aynı imzalarla davalar reddedildi

Danıştay 4. Dairesi’nin Kaz Dağındaki madencilik faaliyetleri ile ilgili açılan bir başka davada da aynı üyeler tarafından aynı yönde oy kullanılması dikkat çekti. TÜMAD’in Lapseki Şahinli’deki altın madenine verilen ÇED Olumlu kararına karşı çeşitli kurumlar ve bireysel olarak yurttaşlarca açılan davanın Çanakkale 1. İdare Mahkemesi’nce reddedilmesi sonrası yapılan temyize bakan Danıştay 4. Dairesi tıpkı Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni ÇED Olumlu kararının temyiz incelemesinde olduğu gibi yürütmeyi durdurma kararını görüşmeden, tetkik hakim ve iki üyenin karşı görüşlerine rağmen yine aynı isimlerden oluşan mahkeme başkanı ve iki üyenin oy çokluğu ile açılan davayı reddetti. TÜMAD Altın madeni davasında da Danıştay Tetkik Hakimi ve iki üyenin ÇED Olumlu kararını hukuka aykırı bulmalarının temel gerekçesi, Halilağa bakır madeni ÇED kararında olduğu gibi madenin entegre bir proje olarak ele alınması ve ÇED Dosyasının buna göre hazırlanması gerekirken değerlendirilmediği oldu.

KEP: Kazdağları’nın yeni idam fermanı

Kazdağları Ekoloji Platformu (KEP), Danıştay kararları ile ilgili yaptığı açıklamada; “Haklı argümanlar, mevzuata aykırılıklar, hukuki uyumsuzluklar yok sayılıp, şirketler ve sermayeden yana bir karar açıklandı” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şöyle denildi; “Cengiz Holding ve Nurol Holding’in Kazdağları’nın orman ekosistemlerini, yaşam alanlarını, köylülerin geçimlik kaynakları tarlalarını yok edecek, yörenin su kaynaklarına el koyacak, Çan, Bayramiç, Karamenderes su havzalarını olumsuz etkileyecek, tarım ve hayvancılığı bitirecek, yerleşim yerlerinin hemen bitişiğinde olan bu projelerine izin verilmesi, Kazdağları’nın yeni idam fermanı oldu.” Açıklamada, sürecin Anayasa Mahkemesi’ne de taşınacağı dile getirildi.


Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998'de Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. İlk olarak Hayat TV'de başladığı Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğunu halen Evrensel TV'de sürdürüyor. Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitaplarından bazıları. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yaptı.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top