Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Cengiz Holding, Kaz Dağını da kazmaya başladı!

Cengiz Holding, Kaz Dağını da kazmaya başladı!

Muratlar Köyünden Hacıbekirler Köyü arasındaki yolda yürüyüş yapan bir grup, çok sayıda ağacın kesildiğini gözlemledi. “Altın madeni için mi?” sorusu gündeme geldi.

Kaz Dağı’nda, Bayramiç’in Muratlar Köyünden Hacıbekirler Köyü arasındaki 16 km’lik yolda yürüyüş yapan bir grup, ormanlık alanda yoğun miktarda ağaç kesiminin yapıldığını gözlemledi. Bölge, geçtiğimiz yıl yaz aylarında Kanadalı şirketlerden Cengiz Holdinge satılan Halilağa altın madeninin olduğu yerler olunca “Ağaçlar acaba altın madeni için mi kesiliyor?” sorusu gündeme geldi. Öte yandan geçtiğimiz günlerde Bayramiç Kaymakamının Hacıbekirler köyüne giderek altın madeninin yakında çalışmalara başlayacağını ve köylülerin buna karşı eylem yapmamalarını istemesi, bu şüphenin bir anlamda doğrulaması oldu.

KAYMAKAMDAN KÖYLÜYE “MADENE KARŞI GELMEYİN” TELKİNİ

Halilağa altın madeni ruhsat sahasına 500 metre kadar uzaklıkta arazileri olan Alpaslan Adatepe, Bayramiç kaymakamının jandarmalarla Hacıbekirler köyüne giderek köylülere “şirket gerekli izinleri almış. Madene karşı gelmeyin, eylem yapmayın” diye telkininde bulunduğunu aktardı. Kendisinin Akçay’da yaşadığını ve yazın o bölgedeki 32 dönümlük arazisinde organik tarım yaptığını belirten Adatepe, “Kaymakamın görevi bu mu? Altın madeni işletilmek istenen yer benim arazime 500 metre kadar yakınlıkta. Hacıbekirler köyüne ise 2-3 km uzaklıkta. Maden sahası ormanlık bir alanda ve tarım alanlarının tam ortasında kalıyor. ÇED raporlarına göre bölgede 58 bin sondaj yapmışlar! Deprem bölgesinde bu kadar sondaj yapılır mı?” dedi.

“DAVA AÇACAĞIZ”

Altın madeninin 5-6 köyü etkileyeceğini ifade eden Adatepe, madenin bölgeye su sağlayan Bayramiç ve Atikhisar Barajlarına da yakın olduğunu ifade etti. Bölgede eski yerleşim kalıntıları bulunduğunu ve bir kısmının sit alanı olduğunu aktaran Adatepe, “Maden bölgedeki tarım, hayvancılık açısından çok büyük bir yıkım olacak. Sularımız da kirlenecek. buna karşı mücadale edeceğiz. Dava açacağız” dedi.  

ALTINCILAR FARE GİBİ DAĞLARIMIZI KEMİRİYOR

Bu hafta sonu yörede yürüyüş yaparken yoğun miktarda ağaç kesiminin yapıldığını görüntüleyen yürüyüş grubu üyeleri, sosyal medya hesaplarında ağaç katliamı fotoğrafları ile birlikte, “Uydudan bakıldığında orada birşey görünmüyor, ağaçlar duruyor gibi. Ama aralar öyle seyreltilmiş ki bir gün kalkıp bakacağız bir dağ traşlanmış. Altıncılar bir fare gibi dağlarımızı, ormanlarımızı kemiriyor. Hem de orman müdürlükleri eliyle” yorumlarını yazdılar.

ÇED RAPORU BİR GÖZ BAĞCIĞI

Halilağa altın ve bakır madeni projesinin ÇED Raporu ile ilgili 2012 yılında değerlendirme raporu hazırlayan Jeoloji Yüksek Mühendisi Tahir Öngür, ÇED raporundaki verilerin sadece o dönemdeki kapasite ve alan için geçerli olduğunu belirtmişti. İşletme aşamasına geçildiğinde bu ölçeklerin kat be kat artacağına dikkat çeken Öngür, ÇED raporundaki projeyi “miniminnacık bir işletme modeli” olarak tanımlayarak kamuoyunun bu modelle oyalandığını ileri sürmüştü. Öngür, “Bu ÇED raporu, sonradan gelecek yıkımı bugünden meşrulaştırabilmek için bir gözbağcılığı girişimi. Bir yandan da zaman kazanmaya çalışıyorlar” demişti.

GERÇEKLEŞEN ÖNGÖRÜ

Öngür, değerlendirme raporunda madenin ÇED raporunda cevher üretimine dair bir veri olmadığına dikkat çekerek, bunun nedeni olarak ruhsatın ileride satılacağı öngörüsünde bulunmuştu. Öngür bu konuda şu görüşleri ileri sürmüştü: “Şirketin parası ancak aramaya yetiyor. Saha biraz daha geliştirildiğinde daha önce kaç kez olduğu gibi bir kez daha ve bu kez işletmeyi yapacak olana satılırsa hiç şaşmayın. Bunu hazırlamaya çalışıyorlar ve bunu yaparken mevzuatımız ve bürokrasimizi kötüye kullanıyorlar”.

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top