Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Bu mahkeme kararı 4 bin madenin kapısına kilit vurabilir | Özer Akdemir

Bu mahkeme kararı 4 bin madenin kapısına kilit vurabilir | Özer Akdemir

Cengiz Holdingin Kazdağı’ndaki bakır/altın madeninin işletme iznine verilen yürütmeyi durdurma kararı altın madencilerini telaşlandırdı.

Çanakkale 2. İdare Mahkemesi’nin Cengiz Holding‘e ait Halilağa bakır-altın madeninin işletme ruhsatına karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı vermesi altın madencilerini telaşlandırdı. Altın Madencileri Derneği (AMD) Başkanı Hasan Yücel mahkemenin kararının tüm ülkedeki altın işletme ruhsatlarını tartışmalı hale getirdiğini ileri sürerek; “Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 4 bin maden sahasının kapısına kilit vurulabilir” dedi. AMD Başkanının bu sözlerini değerlendiren Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıklarını Koruma Derneği ise “Daha önce verilen 4000 izin ve ruhsatta usulsüzlük mü var?” diye sordu.

MAHKEME KARARI: “İŞLETME İZNİ ÇED SAHASI İLE SINIRLIDIR”

Çanakkale 2. İdare Mahkemesi’nin, Cengiz Holding’in Truva Bakır İşletmelerine ait Halilağa bakır-altın madenine verilen işletme izni ile ilgili yürütmeyi durdurma kararının yankıları sürüyor. Mahkeme oy birliği ile verdiği kararında şirkete bakır işletme izni verilen alanın ÇED incelemesinden geçen alandan daha geniş olduğunu tespit ederek “ÇED süreci tamamlanmamış bir alanla ilgili maden işletme izni verilemeyeceği, işletilecek maden için verilen işletme izninin ÇED sahası dışına taşmasının mümkün olmadığı” gerekçesi ile maden için verilen işletme iznini yürütmesini durdurmuştu. Mahkemenin bu kararı doğa ve yaşam alanı savunucuları tarafından sevinçle karşılanırken altın madencileri ise karardan sonra telaşlanmış görünüyorlar.

ALTIN MADENCİLERİ TUTUŞTU!

Kararla ilgili yerel Çanakkale Gündem Gazetesi’nde bir açıklama yapan AMD Başkanı Hasan Yücel, “Bu karar, yalnızca Halilağa projesini değil, Türkiye’deki tüm maden işletme ruhsatlarını tartışmalı hale getirme riskini taşımaktadır” dedi.  Mahkeme kararında altı çizilen ÇED alanlarının işletme izni sınırlarıyla birebir uyuşması gerektiği görüşünün mevzuatta bir karşılığı olmadığını ileri süren Yücel, mahkeme kararının yalnızca Halilağa Bakır Madeni’ni değil, Türkiye’deki tüm madencilik faaliyetlerini de ilgilendirdiğini söyledi. Yücel “Bu karar emsal teşkil ederse, Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 4 bin maden sahasının kapısına kilit vurulabilir” dedi.

“TÜM MADENCİLİK İZİN VE RUHSATLARI İNCELENSİN”

AMD Başkanının açıklamalarını değerlendiren Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, Çanakkale 2.İdare Mahkemesi kararının ne denli önemli olduğunun altın madencilerinin bu açıklaması ile ortaya çıktığını dile getirdi. Doğan şöyle konuştu; “

Altın Madencileri Derneği Başkanı’nın bu denli telaşlanması, bizi daha önce verilen 4000 izin ve ruhsatlarda da usulsüzlükler olduğu konusunda endişelendirmiştir. Tüm madencilik izin ve ruhsatları, Kamu Denetçiliği Kurumu, Sayıştay ve TMMOB gibi İlgili meslek odaları tarafından acilen denetlenmelidir.”

KÖYLÜLERDEN VALİLİK ÖNÜNDE EYLEM: MADEN FAALİYETLERİNİ DURDURUN

Çanakkale 2. İdare Mahkemesinden çıkan yürütmeyi durdurma kararının ardından yöre köylüleri soluğu Çanakkale Valiliğinde aldılar. Valilik önünde köylüler ve yaşam hakkı savunucuları tarafından yapılan basın açıklamasında madenin derhal kapatılması gerektiği dile getirildi. 

Valilik önünde yapılan açıklamayı okuyan Kazdağları Ekoloji Platformu‘ndan Füsun Kayra, Truva Bakır A.Ş.’nin 78 gündür üç köyün ortasında kalan proje sahasında yaklaşık altı bin dönümlük alanın beş bin ikiyüz dönümlük sık meşe, çam ormanlık alanında aralıksız kesim yaptığını ve yollar açtığını söyledi.

Danıştay’da bulunan dava dosyalarının sonucu beklemeyen şirketin bir milyondan fazla ağacı keserek bölgeyi ormansızlaştırdığını belirten Kayra, “İşletme izni olmadan işletme faaliyetlerinin yürütülmesinin mümkün olmayacağı, herhangi bir madene yönelik hazırlık çalışması yapılamayacağı maden yönetmeliğinde de net bir şekilde ifade edilmiştir. Çanakkale Valiliğinden, güvenlik güçlerinden Çanakkale 2. İdare Mahkemesinin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararından dolayı proje sahasındaki tüm madencilik faaliyetlerinin, ağaç kesimlerinin durdurulması yönünde gerekli talimatları acilen vermelerini bekliyoruz” dedi.


Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top