Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Biyogaz tesisinin Küçük Menderes Nehri’ni kirletmesine çevrecilerden müdahele

Biyogaz tesisinin Küçük Menderes Nehri’ni kirletmesine çevrecilerden müdahele

Küçük Menderes’te oluşan kirliliğe ilişkin Arf Bio şirketinden açıklama geldi. Şirket, akarsuya atık bırakmadığını öne sürerek Bakanlığın denetim raporunu paylaştı. Çevre savunucuları ise ‘görünen köy kılavuz istemiyor’ diyerek “Birlikte denetleyelim” çağrısı yaptı.

Ödemiş’te yer alan Arf Bio Yenilenebilir Enerji A.Ş. dün yayımlanan ‘Kara Menderes’ başlıklı haberimiz sonrasında açıklama yaptı. Açıklamada tesisin yetkili kurumlar tarafından düzenli olarak denetlendiği ve herhangi bir kanal ya da dereye deşarj yapılmadığı iddia edildi. Şirket, 9 Temmuz 2024 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından denetlendiğini belirtti.

Bakanlığın, denetleme raporunda “Denetim alanında İZSU sulama kanalına ve dereye sıvı fermante ürünün deşarj edilmediği tespit ve beyan edilmiştir” ifadeleri yer alırken, ekoloji örgütlerinden hem Bakanlığa hem de şirkete tepki geldi. DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, konuyla ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi verdi.

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süleyman Eryılmaz,

‘BİRLİKTE DENETLEYELİM’

“Yenilebilir enerji adı altında birçok para aktarılıyor” diyen Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süleyman Eryılmaz, “Hâl böyleyken hükümetin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ‘bir dakika, ne yapıyorsunuz’ demesini zaten beklemiyoruz” dedi. Bakanlığın denetim raporundaki son maddesine dikkat çeken Eryılmaz, “Bakanlık diyor ki, ‘Denetim alanında İZSU sulama kanalına ve dereye sıvı fermante ürünün deşarj edilmediği tespit ve beyan edilmiştir.’ Bakın burada beyan sözcüğü çok önem teşkil ediyor. Bu raporlar beyan üzerine mi veriliyor? Çünkü buradan bunu çıkarıyoruz. Neden açıkça tespit edilmiştir denmiyor da ‘tespit ve beyan’ edilmiştir deniyor?” diye sordu. Ayrıca haberimizdeki fotoğraflara ve köylülerin görüşlerine dikkat çeken Eryılmaz, “O kadar sık yerde benzer görüntülere, benzer görüşlere ve bunlara rağmen benzer denetim raporlarıyla karşılaşıyoruz ki, bu denetimler şeffaf olmalı” dedi. Bakanlığa çağrıda bulunan Eryılmaz, “Bizim uzmanlarımızın da gözetiminde bir denetim yapılsın. Bakalım böyle bir sonuç mu çıkacak? Kendisini aklamaya çalışması beyhude, görüntüler de ifadeler de çok net” ifadelerini kullandı.

EGEÇEP Eş Sözcüsü Baha Okar,

KEÇİ DERNEĞİ DE ARF BİO’NUN ATIKLARINI GÖZLEMLEMİŞ!

EGEÇEP Eş Sözcüsü Baha Okar, 2023 yılında KEÇİ Derneği olarak Küçük Menderes Nehri üzerinde yaptıkları izleme çalışmasında, nehrin geçtiği her ilçede kirlenme faktörünün değişik boyutlarının öne çıktığını gözlemlediklerini belirtti. Okar, “Bazı ilçelerde arıtması olmaya sanayi işletmelerinin, bazılarında endüstriyel tarım ve hayvancılığın, bazı bölgelerde ise doğrudan evsel atık su deşarjlarının rolü ağır basabiliyor. Ama kime sorsak, ben yapmadım, ben sorumlu değilim deyip topu bir başka kirletici faktörün üzerine atıyor. Arf Bio’nun açıklaması da bunun son örneği” dedi. Ancak Ödemiş’te yaptıkları inceleme ve gözlemlerde çarpıcı bilgiler edindiklerini vurgulayan Okar, “Arf Biyogaz Enerji Santrali gibi tesislerin atıklarının, Küçük Menderes üzerinde endüstriyel hayvancılığın ardından en büyük kirletici faktörlerden biri olduğunu görmüştük. Köy muhtarları ve yurttaşlar bu tesislerin atıklarını denetimlerin yapılmadığı zamanlarda, hatta bazen gizli gizli geceleri boşalttığını söylüyorlar. Bu deşarjın yapıldığı zamanlarda ortaya çıkan kokuyu ve suyun renginin nasıl değiştiğini anlatıyorlar. Sonuçta Küçük Menderes’in hali ortada ve bu, köylülerin anlattıklarını doğruluyor. Bu noktada ben sorumlu değilim deyip işin içinden sıyrılmak sorunu çözmüyor. Daha sıkı bir denetim gerekli” dedi.

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın

BU KİRLİLİK NEREDEN KAYNAKLANIYOR?

TBMM’ye soru önergesi veren DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın ise, “Şirket yetkilileri sürekli denetim yapıldığını söylüyor. Biz hem habere konu olan görüntüleri hem de orada yaşayan insanların beyanlarına baktığımızda gerçeğin başka olduğunu görüyoruz” dedi. Öte yandan Bakanlığa çağrıda bulunan Akın, “Şirketin açıklaması doğru kabul edilirse Küçük Menderes’e kadar uzanan derelerde ve Küçük Menderes yatağındaki kapkara birikintilerin doğal bir nedenden kaynakladığını mı düşünelim? Eğer öyleyse Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü Küçük Menderes’teki bu kirlenmenin kaynağını tespit etmelidir. Bu kirlenme ARF BIO Yenilenebilir Enerji tesisinden kaynaklanmıyorsa, bir an önce kirletici kaynak tespit edilmeli, idari yaptırım uygulanmalı ve durum kamuoyu ile paylaşılmalıdır” açıklamalarında bulundu.


YeniGün

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top