Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Bergama Kozak Yaylası yok olmanın eşiğinde!

Bergama Kozak Yaylası yok olmanın eşiğinde!

İzmir’in Bergama ilçesi Kozak Yaylası mevkiinde, 35 hektarlık alanda faaliyet gösteren granit taş ocağının 189 hektarlık alana yayılması için ÇED süreci başlatıldı. Bergama Çevre Platformu sözcüsü Erol Engel, “Yurttaşları soludukları havanın içtikleri suyun hakkını vermeye davet ediyorum. Kozak Yaylası elimizden gidiyor” dedi.

Bergama’da Aşağıcuma ve Hacıhamzalar mahallelerinde bulunan granit ocağının kapasite artışı için ÇED süreci devam ederken, 16 Temmuz’da (yarın) yapılacak halkın katılım toplantısı öncesi Bergama Çevre Platformu sözcüsü Erol Engel yurttaşlara ve çevre örgütlerine çağrıda bulundu. Söz konusu kapasite artışı sonrası bölgenin ve vasıflı tarım arazilerinin talan edileceğini ifade eden Engel, “Yurttaşları soludukları havanın içtikleri suyun hakkını vermeye davet ediyorum. Kozak Yaylası elimizden gidiyor” dedi.

İmar planlarında vasıflı tarım alanı

Daha önce de sık sık maden şirketlerinin talan projeleri ile gündeme gelen İzmir’in Bergama ilçesi Kozak Yaylası mevkiinde, 35 hektarlık alanda faaliyet gösteren granit taş ocağının 189 hektarlık alana yayılması için ÇED süreci başlatıldı. İlk olarak 2011 yılında Aşağıcuma ve Hacıhamzalar mahallelerinde kurulan söz konusu granit taş ocağı için ÇED iznine bile gerek duyulmazken, genişletilmesi planlanan son projenin 1/100.000 binlik imar planlarında, kapasite artışı yapılmak istenen bölgenin tamamının vasıflı tarım alanı olduğu görülüyor.

Ruhsat sahası içerisinde tarlaların ve fıstıklık alanların da yer alması da dikkat çekerken, projenin ÇED onayı alması durumunda granit ocağının faaliyet alanı 6 kat genişleyecek. Proje kapsamında 8100 ton olan kapasite 110.000 tona çıkarılacak. Ruhsat sahasının yanında 23,12 hektar malzeme stok sahası, 24,43 hektar atık madde stok alanları ve 13,42 hektarlık bitkisel toprak depolama alanı da kurulacak. Tüm bu faaliyetlerle birlikte toplam alan 250 hektarı geçecek. Ayrıca proje sahası Hacıhamzalar Mahallesi’ne 792 metre, Aşağıcuma Mahallesi’ne ise yalnızca 615 metre uzaklıkta.

Toplam alan 250 hektarı geçecek

Proje kapsamında 8 bin ton olan kapasite 110 bin tona çıkarılacak. Ruhsat sahasının yanında üç adet tamamının toplamı 23,12 hektar olacak olan malzeme (ürün) stok sahaları, iki adet tamamının toplamı 24,43 hektar olacak olan atık madde stok alanları ve bir adet 13,42 hektarlık alana sahip olacak olan bitkisel toprak depolama alanı da kurulacak. Tüm bu faaliyetlerle birlikte toplam alan 250 hektarı geçecek.

Bir ÇED toplantısı da Cevaplı Mahallesi’nde

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, Kozak Yaylası’ndaki ÇED toplantısının yanı sıra aynı gün öğleden Cevaplı Mahallesi’nde de yine bir taş ocağının faaliyet alanı kapasite artışı için ÇED toplantısı yapılacağını duyurdu. Cevaplı Mahallesi’nde halihazırda üç firma bulunuyor. Cevaplı bölgesi zeytinlik alanların yoğun olduğu bir bölge ve yöre halkı geçimini zeytincilikle sağlıyor.

“Kapasite artışı Zeytincilik Yasası’nı ihlal ediyor”

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Engel, Cevaplı’daki kapasite artışının Zeytincilik Yasası’nı ihlal ettiğinin altını çizerken şunları söyledi:

“Cevaplı’da bölgesinde üç firma var. Üç firma adeta bölgeyi bitirmek için sözleşmişler. Cevaplı, zeytinlik ağaçlarının olduğu bölge. Zeytincilik yasasına rağmen bu işletmeleri açıp yol almaları Bergama’nın değil Türkiye’nin ayıbıdır. Cevaplı’daki kapasite arttırımı da çok devasa bir artış. Yıllık 390 bin ton olan üretimi bir milyon 920 bin tona çıkarıyorlar.  Bu kapasite artışı bölgenin felaketi olacak nitelikte. İşin kötüsü taş ocağı firması yerli bir firma. Bu yaşananlarla şahit oluyoruz ki para hırsı insanların memleketlerinin bile bir kalemde çizip atmalarına neden oluyor. Taş ocağının kapasite arttırımı çok büyük ve Zeytincilik Yasası’nı ihlal ediyor. Çevre Bakanlığı’nın bu artışı reddetmesi gerekir. Zeytinlik araziye 400 metre mesafede bu işi yapamazsın demesi lazım. Firma ve köylüyü karşı karşıya getirmenin anlamı yok. Ama Çevre Bakanlığı’nın çevreyi korumanın ötesinde talan eden firmalarla resmen iş birliği içinde hareket ediyor.”

Engel, Kozak Yaylası’ndaki kapasite artışının da rekor seviyede olduğunu belirtirken, “Yıllık 3 bin metreküp üretimden 110 bin metreküp kapasiteye çıkıyor. İşledikleri iş hacmi bakımından bakıldığında 37 kat daha fazla. Bölge için kabul edilebilir bir artış değil. O bölgede irili ufaklı birçok taş ocağı var. Çevreye ciddi bir tehdit yaratmanın ötesinde köylerdeki insanlar taş ocakları yüzünden taşınmak zorunda kalacak. Yöre halkı istememesine rağmen Ankara’dan sihirli bir el firmaların önünü açıyor. Çam fıstığı verimi çok düştü yüzde 90’lık bir kayıp var. Kozak’ta ciddi bir yoksullaşma var ve bunun getirdiği bir çaresizlik var. Tarım Bakanlığı yüzünü Kozak’a dönüp bakması lazım. Yıllarca çam fıstığında en az ihracatın olduğu yıl bile milyon dolarlık ihracatlar yapıldı ve ülke ekonomisine katkı sağlandı. Siyasi iktidar yüzünü dönüp insanlara destek olması gerekirken taş ocaklarına mahkum etmiş durumda. Kozak Yaylası’nın acilen ciddi bir kurtarma planına ihtiyacı var” dedi.

Firma sahibi aynı zamanda Tarımsal Kalkınma Kooperatifi başkanı

Firma sahibinin Aşağıcuma’dan olduğuna dikkat çeken Engel, aynı zamanda o bölgede Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin de başkanı olduğunu vurguladı. Engel, şöyle devam etti: “Firma sahibinin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı olması trajikomik bir durum. Bu köylerde firma sahiplerinin birçoğu ya AKP yöneticisi ya AKP üyesi. Bergama’daki belediye başkanına, belediye meclis üyelerine toplantılarda bir şekilde söz alıp bu konuya dikkat çektik. Ama tık yok. Ülke genelindeki paylaşımın, talanın Bergama’da sürdürüldüğünü söyleyebiliriz. Bunlarda kendi memleketini sevmekten öte tam bir AKP severlik var. Bunu yapan bir firma sahibi kendi yöresine ihanet etmiş sayılır.”

Yöre halkına davet

“ÇED toplantısı normalde köy kahvelerinde yapılır. Ancak bu ÇED toplantısı Kozak Aşağıcuma Tarımsal Kalkınma Kooperatifi binasında yapılacak. Taş ocağı firmasının sahibi aynı zamanda bu kooperatifin başkanı. Bölgede bir taş ocağına daha izin verilmemeli yoksa ah vah derken hepimiz yanacağız” diye konuşan Engel, bölgenin şirketler ve sermaye grupları tarafından talan edildiğini vurgulayarak, 16 Temmuz’da yapılacak halkın katılım toplantısı için kamuoyuna çağrıda bulundu.

Engel son olarak şunları söyledi: “O gün biz orada olacağız. Bizimle birlikte Bergama’dan destek veren yurttaşlarla birlikte olacağız. Kamuoyuna çağrımız; Kozak Yaylası yıllar yılı Bergama, Ayvalık’ı ekonomik olarak ayakta tutan bir yerdir. Çam fıstığının zirvede olduğu zamanlar ciddi ayakta tuttu. Ayrıca Kozak Yaylası bölgenin akciğerleri. Bölgenin en katilteli suyu burada. Bölge insanının piknik yapmaya çıktıkları bir yer. Yurttaşları soludukları havanın içtikleri suyun hakkını vermeye davet ediyorum. Kozak Yaylası elimizden gidiyor. Buna karşı insanları Kozak Yaylası’na sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bugün bu zor günlerde, Tarım Bakanlığı’nı da yüzünü dönüp Kozak yaylasına, Kozak köylüsüne bakmaya davet ediyorum.”

Kaynak: Ajans Bakırçay

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top