Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Aydın Yılmazköy’de mühürlü JES kuyusunda tehlikeli patlama

Aydın Yılmazköy’de mühürlü JES kuyusunda tehlikeli patlama

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Yılmazköy’de açılan dava nedeniyle mühürlenen jeotermal santralde yapılan çalışma sırasında patlama meydana geldi. Dikilitaş mevkiinde meydana gelen patlamada yaklaşık 160-170 dereceyi bulan sıcak su ve gazlar gökyüzüne yükseldi. Rüzgarın etkisiyle yayılan sıcak sular çevredeki İncir bahçelerine zarar verdi.

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Yılmazköy’de Maren Jeotermal Şirketi’ne ait santralde sıcak su patlaması meydana geldi. Köye 100-200 metreye yakın alanda 160 derece sıcaklığında su patlamanın ve tazyikin etkisi ile fışkırdı. Santralin devam eden yargı süreci nedeniyle mühürlendiği ve çalışma yapmanın yasak olduğu öğrenildi.  Kuyunun ruhsatsız olduğu ileri sürülürken, şirketin bölgedeki faaliyetleri mahkeme kararıyla durdurulmasına rağmen çalışmalarını sürdürdüğü iddia edildi.

Bugün (1 Mayıs) saat 13.00 sıralarında Dikilitaş mevkiinde meydana gelen patlamada yaklaşık 160-170 dereceyi bulan sıcak su ve gazlar gökyüzüne yükseldi. Rüzgarın etkisiyle yayılan sıcak sular çevredeki İncir bahçelerine zarar verdi. Jeotermal su kokusu Aydın şehir merkezini sardı.30-40 metre yüksekliğe kadar ulaşan sıcak akışkan daha sonra yağmur şeklinde etrafa yayılıyor. Akışkanla birlikte yeraltından Aydınlıların “çürük yumurta kokusu” diye tarif ettikleri hidrojen sülfür gazı yayıldı. 

ZEYTİN VE İNCİR BAHÇELERİNİN ORTASINDA

Jeotermal santralin devam eden yargı süreci nedeniyle daha önce mühürlendiği ve çalışma yapmanın yasak olduğu öğrenildi.  Patlamanın tazyikli suyun, boru bağlantı yerlerini koparmasıyla meydana geldiği  belirtildi. İşçilerden yaralananın olmadığı olayda ekiplerin 2 bin 500 metre derinlikte yaptığı çalışma sonucunda kuyu kapatıldı.

Aydın kent merkezine birkaç kilometre uzaklıktaki Yılmazköy’lüler yıllarca JES’lere karşı mücadele ediyorlar. Zeytin ve incir bahçeleri ile çevrili olan Yılmazköy’de açılan davalara rağmen hukuksuz bir şekilde JES çalışmalarına devam ederken, JES şirketine verilen “ÇED gerekli değildir” kararı mahkemece iptal etmişti.

TEHLİKENİN NE KADAR BÜYÜK OLDUĞU ORTADA

Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay, yaşanan patlamanın ardından belediye ekiplerinin olay yerine gittiğini, olayın bir kaza olduğunu tespit ettiklerini, buna karşın bir kez daha tutanak tuttuklarını söyledi.

Başkan Atay yaptığı açıklamada, “Yapılan işlemlerin kontrolsüz olarak yapıldığı zaman ne kadar tehlike arz ettiğini görüyoruz. Biz en başından beri söylüyoruz, bu kurulan tesislerin yerleşim yerlerinden ve üretim yapılan alanlardan uzak olması gerekiyor. Biz çevreye zarar veren şirketlere ruhsat verdirmemeye çalışıyoruz. Çevreye ve insana zarar veren böyle işletmelere ruhsat verilmesini insanın aklı almıyor. Yerleşim yerlerinin ve tarlaların içlerinden borular geçiyor. Böyle rezillik olabilir mi? Bugün yaşanılan olayla, tehlikenin ne kadar büyük olduğu ortada. Biz kimsenin para kazanmasına karşı değiliz. Herkes işini kurallarına göre yapacak.” diye konuştu.

KAÇAK KUYU TEMİZLENİRKEN PATLAMA  OLUYOR

Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, su akışının durulmadığını belirtti. Patlamanın yaşandığı yerin Jeotermal sahası olarak ilan edildiğini ve 6 yıldır davanın görüldüğünü ifade eden Vergili, şirketin davayı kaybetmesinin ardından mühürlenerek lisansının iptal edildiğini söyledi. Kuyuların kaçak bir şekilde devam ederek başka bir yere bağlanmaya çalışıldığına dikkat çeken Vergili, şirketin kaçak kuyuyu temizlenmeye çalışırken patlamanın yaşadığını ifade etti. 

HUKUKSUZLUĞUN BİR YAPTIRIMI OLMALI 

Vergili, “Şu an itfaiye gitmiş ve daha da durduramamışlar. Akışkan ağır metaller yollara evlere, zeytinliklere kadar ulaşmış. Korondan dolayı insanlar can derdinde bunların derdi kaçak göçek ve yasa dışı Jeotermal kuyularını açmak. Buradan herkese çağrı yapıyoruz. Sorumluların bunlarla ilgili işlem yapmaya davet ediyoruz. Yaptırımı olanların derhal bu konuda yaptırımlar yapması gerekiyor” diye konuştu. 

YURTTAŞLARIN JEOTERMAL İSYANI

Yıllardır jeotermallere karşı direndiklerini söyleyen yöre sakinlerinden Nurdan Dönmez ”Yıllardır çoluk çocuk direniyoruz. Neden hiç bir yetkili bu çığlığı duymuyor. Bu doğa katliamı için bir şey yapmıyor. Yoksa bu Aydın’a kesilen bir ceza mı? Bu kadar duyarsızlık olabilir mi” diyerek dünyanın en önemli İncir üretim bölgesindeki ağaçların sararmaya yüz tuttuğunu öne sürdü.

MÜHÜRLENEN KUYUDA KAÇAK ÇALIŞMA YAPIYORLARDI

Yılmazköy’lü Şermin Çetin patlamanın olduğu kuyunun geçtiğimiz aylarda ruhsatsız olduğu gerekçesiyle Efeler belediyesi tarafından mühürlendiğini belirterek, “Buna rağmen şirket çalışmalarına devam etti. Bizim arazimizin altından habersiz bir şekilde boru geçirdiler. Ben geçenlerde Yatırım İzleme Kuruluna giderek “burada kaçak kuyu kazıyorlar” diye şikayette bulunmuştum. Bana, ‘hayır izinleri var’ denildi burada” diye konuştu.

Jeotermal patlamasına tepki gösterenlerden biri de CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır oldu. Çankır, “Çevreye verilen zarar ile birlikte mahalle sakinlerinin sağlığını, canını tehdit edenlere sormak istiyorum.” Aydın ringonun ahırı mı?”Halka, çevreye, doğaya  bu kadar mı kulaklarınızı gözlerinizi kapadınız? Vicdanınız bu kadar kararmısının .. Kaç defa uyardık, kaç defa söyledik, basın açıklamaları ile durumu izah ettik. Buna rağmen çalışmalarına devam edip doğaya, toprağa ve insanlara zarar veren bu şirketlerin yaptığı tamamen vicdansızlıktır” dedi.

MÜHÜRLÜ FİRMADAN ALAY EDER GİBİ AÇIKLAMA

Öte yandan jes firması yetkilileri ise patlamaya ile ilgili alay eder gii açıklama yaptı. MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat yaptığı açıklamada patlamanın önemli olmadığını söyledi.

Balat, “İnşallah burada daha fazla hasar vermeden vanayı kapatabilirler. Arıza karbondioksit basıncı sonucu vana ağzında meydana gelen bir sorundan dolayı oluştu. Arızanın basınç dolayısıyla vana ağzında meydana gelen bir arıza suyun tutulmasını engellemiş. Karbondioksit basıncı azalınca su şiddeti kendi kendine azalacak. Dolayısıyla basınç da kesilmiş olacak” şeklinde konuştu.

Balat’ın açıklamasındaki çelişkili ifadeler dikkat çekerken vatandaşların jeotermal firmasına tepkisi sürüyor.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top