Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Alanya’da Ormanlık alana maden açılacak!

Alanya’da Ormanlık alana maden açılacak!

Alanya’da kurşun, bakır ve çinko madenciliği faaliyetleri için ilk adım atıldığı belirtiliyor. Buna göre çalışmaların ormanlık alanda açık işletme şeklinde yapılacağı öğrenildi. Söz konusu madencilik faaliyetinin 1540.91 hektarlık ormanlık alanda ve açık işletme şeklinde yapılması planlanıyor.

Antalya’nın Alanya ilçesinde kurşun, bakır ve çinko madenciliği faaliyetleri için ilk adım atıldığı belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre çalışmalar ormanlık alanı ciddi şekilde tehdit ediyor. Madencilik faaliyetini kapsayan bu çalışmaların 1540.91 hektarlık ormanlık alanda ve açık işletme şeklinde yapılması söz konusu. Turizm ve tarım sektörünün lokomotifi olarak da görülen Alanya için bu durum ve açık ocak maden işletme yöntemi ciddi derecede endişe verici bulunuyor.

Merkezi Alanya’da bulunan özel bir şirket tarafından planlanan Bakır-Kurşun-Çinko Maden Arama Ve Üretim Faaliyeti Proje Tanıtım Dosyasına göre, Alanya Yeniköy Ve Paşaköy mevkiinde toplam 1540.91 hektarlık ormanlık alanda açık işletme şeklinde yıllık 180 bin ton bakır, kurşun ve çinko çıkarılması planlanıyor. Hazırlanan dosyaya göre, bölgede 36 bin ton/yıl Bakır-Kurşun-Çinko kompleksi, 144.000 ton/yıl pasa malzeme çıkarılacak.

ÖNCE AR-GE ÇALIŞMASI, SONRA ÜRETİM BAŞLAYACAK

Edinilen bilgiye göre; bölgede önce ARGE çalışmaları yapılacak, daha sonra ise üretime geçilmesi planlanıyor. Merkezi Alanya’da bulunan İsmail Ateş İnşaat şirketi tarafından hazırlanan İsmail Ateş IV. Grup (Bakır-Kurşun-Çinko) Maden Arama Ve Üretim Faaliyeti Proje Tanıtım Dosyası (201900166 Ruhsat Numaralı 3380396 Erişim Numaralı Sahasına) göre, Antalya İli, Alanya İlçesi, Yeniköy Ve Paşaköy mahalleleri mevkiinde toplam 1540,91hektarlık ormanlık alanda açık işletme şeklinde yıllık 180 bin ton bakır, kurşun ve çinko çıkarılması planlanıyor.

Hazırlanan dosyaya göre, açık alan ocak işletmeciliği yapılacak alanda ocak veriminin yüzde 20 olacağı öngörülüyor. Bu nedenle bölgede 36 bin ton/yıl Bakır-Kurşun-Çinko kompleksi, 144.000 ton/yıl pasa malzeme çıkarılacak.

BALYA’DA NELER OLMUŞTU?

Özellikle kimyasal yöntemlerle yapılan kurşun madenciliği, çinko ve bakır madenlerinin çevreye etkisini, Balıkesir’in Balya ilçesinde süren kirlilikten anlamak mümkün. Gümüş, kurşun, çinko çıkarılan ve 65 yıldır kapalı bulunan maden sahasında, dereler de, halen yüksek miktarda siyanür vb. zehirler yüksek oranda ölçülmeye devam ediliyor.

Yıllar önce oluşan atıklar nedeniyle tarım ve hayvancılık yapılamaz hale gelen Balya maden sahasında, ağır metaller çevreyi kirletirken, bölgede çevresel kirlilikten kaynaklanan hastalıklar ve ölümler ise sürüyor. Bölgede halen ayrıca 4 milyon tonluk maden atığı var. Osmanlı devleti döneminde başlayan ve kimyasal solüsyonlarla yapılan açık ocak kurşun madenciliği sonrasında maden çöplüğü haline dönüşen bölgede 100 yıldır halen tek bir ot bitmiyor!

Balya gerçeğini okumak için tıklayınız: 100 yıldır bitmeyen otun hikâyesi

BÖLGEDE YAPILACAK OLAN NE?

Merkezi Alanya’da bulunan İsmail Ateş İnşaat şirketi tarafından hazırlanan İsmail Ateş IV. Grup (Bakır-Kurşun-Çinko) Maden Arama Ve Üretim Faaliyeti Proje Tanıtım Dosyası (201900166 Ruhsat Numaralı 3380396 Erişim Numaralı Sahasına) göre, Antalya İli, Alanya İlçesi, Yeniköy Ve Paşaköy mahalleleri mevkiinde toplam 1540,91 hektarlık ormanlık alanda açık işletme şeklinde yıllık 180 bin ton bakır, kurşun ve çinko çıkarılması planlanıyor.

Alanya’daki bölgede rezerv tespit çalışmalarının en az 7 yıl süreceği belirtilirken, yapılacak faaliyetler kapsamında 2020 yılı bahar aylarında sondaj ve yarma çalışmalarına başlanması söz konusu.

Öte yandan, söz konusu inşaat firması yetkilileri ise bölgede altın madeni arama çalışmaları yapılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtiyor. Tanıtım dosyasına göre yapılan açıklama, bölgede açık işletme yöntemiyle alınan malzeme, stok sahasına taşınacak ve talebe göre buradan satışı yapılmak üzere nakliye edileceği, sahada herhangi bir zenginleştirme işlemi uygulanmayacağı şeklinde ifade edildi.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top