Buradasınız
Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Ahmetli ilçesi Kargın köyünde JES için bilirkişi keşfi

Ahmetli ilçesi Kargın köyünde JES için bilirkişi keşfi

Manisa’nın Ahmetli ilçesine bağlı Kargın köyünde “ÇED gerekli değildir” kararıyla kurulmak istenen 5 JES sondaj kuyusu için “bilirkişi keşfi” yapıldı. Yapılan keşif sırasında TURÇEP ve YAŞAMDER’den yaşam savunucuları da köylülere destek olmak için 2 araçla Turgutlu’dan geldiler.

Köylüler dava açmıştı

Ahmetli ilçesi Kargın köyünde “ÇED gerekli değildir” kararı ile kurulmak istenen 5 JES kuyusu projeleri için bilirkişi keşfi yapıldı. Saat 11.00’de gerçekleşen bilirkişi keşfine TURÇEP, YAŞAMDER ve Çevre Derneği olarak bir gurup da keşif sırasında köylülere destek olmak amacıyla Kargın köylüleri ile birlikte keşif bölgesinde yer aldı. Keşif sırasında keşfi yöneten hakim ile birlikte 5 kişilik bilirkişi heyeti yer aldı.

29 Nisan tarihinde gerçekleştirilen bilirkişi keşfi, Kargın köyüne “ÇED gerekli değildir” kararı ile yapılmak istenen JES projesine karşı köylüler tarafından dava açılması nedeniyle, başvuruyu kabul eden mahkeme tarafından verilen karar doğrultusunda gerçekleştirildi.

Köy muhtarı: Köyümüzde JES istemiyoruz, bizim mutluluğumuzu bozmayın!

Başta muhtar olmak üzere köylüler JES projelerine karşı çıktılar ve bilirkişiler ile keşfi yöneten hakime topraklarının zarar göreceğine inandıklarını belirttiler. Arazileri JES kuyusu için projelendirilen köylü vatandaşlar keşif sırasında JES istemediklerini açık ve net olarak ifade ettiler. Muhtar Fadıl Aydın, Kargın köyünün yöredeki en geniş tarım arazisine ve en bereketli topraklara sahip olduğunu söyleyerek, “Biz köyümüzde JES istemiyoruz, bizim mutluluğumuzu bozmayın” dedi.

Manisa ilinin Ahmetli ilçesine bağlı Kargın köyü, 850 nüfusla yörenin en büyük köyü olarak biliniyor. Ayrıca arazi olarak da en geniş ve en bereketli tarım topraklarının bulunduğu yerlerden biri. Tarım yanı sıra köyde ayrıca küçük ve büyükbaş hayvancılık da yapılıyor. Üzüm üreticiliğinden sonra ikinci sırada domates üreticiliği köyde önemli tarımsal üretim ve geçim kaynakları arasında.

Avukat Babaoğlu: Alınan bu kararları hukuki bulmuyoruz!

Köylülerin avukatı Berna Babaoğlu da Orman ve Su İşleri bakanlığı tarafından Manisa ve İzmir valiliklerine gönderilen ve “Artık JES ve madencilik projeleri için izin verilmemesi gerektiği” belirtilen resmi yazıyı hatırlatarak, “Böyle bir yazı varken hala bu projeler için yeni ihaleler açılıp, üstelik ÇED gerekli değildir diye izinler verilmesini mantıki ve hukuki görmüyoruz. Bu izin ve ihalelerin iptalini istiyoruz. Ayrıca bu tür 1. sınıf tarım arazileri için böyle projelere izin verilmemeli, bu topraklar tarım amaçlı kullanılmalıdır” dedi.

Köylülerin Çaldağı madeninden şikayeti dikkat çekti

Geçimini tarımdan ve topraklarından sağladıklarını belirten köylü vatandaşlar JES istemediklerini belirttiler. Arazisi JES projesi kapsamında yer alan köylü vatandaşlardan 5 tanesinin özellikle katılım gösterdiği bilirkişi keşfi sırasında, bu vatandaşlar topraklarının tek geçim kaynakları olduğunu ve kesinlikle satmayacaklarını belirttiler.

Keşif sırasında bazı köylülerin Çaldağı’ndaki madenle ilgili şikayetleri de dikkat çekti. Domates üreticisi olduklarını belirten bir kaç köylü, Çaldağı’ndaki nikel madeni yüzünden son yıllarda özellikle domateslerde çok zarar gördüklerini, bunun nedenini de yağmurlarda asit etkisinin olabileceği şeklinde belirttiler.

Metin Sert
1959 yılında Manisa’nın Turgutlu ilçesinde dünyaya geldi. Çevre sorunları ve ekoloji mücadelesi ile ilgisi 1997 yılında Leylek Çayı‘nın akibeti ve bazı çocuk ölümlerini araştırarak başladı. Bugün başta Turgutlu Çaldağı’ndaki nikel madenciliği ve diğer çevresel tehditlere karşı mücadele yürüten TURÇEP YK üyeliği ile ayrıca EGEÇEP ve Ekoloji Birliği'nde de YK üyeliği görevlerinde bulundu.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top