Ana Sayfa > Ekoloji > Murat Dağı için iyi haber: Bilirkişi raporu “madencilik olmaz” diyor

Murat Dağı için iyi haber: Bilirkişi raporu “madencilik olmaz” diyor

Murat Dağı’nda siyanürlü altın madenciliği işletmeciliği hakkında keşif yapan bilirkişi heyeti, bölgenin maden çıkarılmasına uygun olmadığına karar verdi.

Türkiye’de su kaynaklarının yüzde 40’ına sahip olan, birçok akarsu ve nehrin kaynağı Murat Dağı’na yapılmak istenen maden çıkarma faaliyetine karşı mücadele edenler kazandı. 8 Mayıs 2019 tarihinde verilen ÇED olumlu raporuna karşı açılan davada, bölgeye keşif için giden bilirkişi heyeti Murat Dağı’nın maden çıkarılması için uygun olmadığı yönünde kararını açıkladı.

Uşak ve Kütahya’nın ortak değeri Murat Dağı’na yapılması planlanan altın madeni projesi için bilirkişi raporu olumsuz çıktı. Murat Dağı Yok Olmasın adıyla kurulan platform üyelerinin ve bazı siyasetçilerin Kütahya 1. İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma davası açtığı altın madeni projesi için mahkemece belirlenen 9 kişilik bilirkişi heyetinin 18 Ağustos tarihinde yapılan keşif sonrası hazırladıkları ve mahkemeye teslim ettikleri raporunun “olumsuz” yönde karar bildirdiği açıklandı.

Bilirkişiler: “Murat Dağı’nda madencilik olmaz”

Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı Karaağaç köyü mevkii sınırlarında kurulacak olan altın madeni projesinin buradaki doğal yaşamı ve ekolojik dengeyi bozacağı için dava konusu yapan platform üyelerinin talebi üzerine, bölgede biyoloji, kimya, çevre, harita, hidrojeoloji, jeoloji, maden, orman ve ziraat mühendisliği açısından inceleme yapıldı. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, bölgenin altın madenciliği açısından “uygun olmadığı” kanaatine varıldı.

Bilirkişi heyetinin açıkladığı kararda, “Heyetimizce Kütahya ili, Gediz ilçesi, Karaağaç mevkii sınırlarında, Anadolu Export tarafından yapımı planlanan ‘Yıldız Altın Gümüş Madeni Kapasite Artırımı Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Kırma-Eleme Tesisi’ projesine ilişkin T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu’ kararının; Harita Mühendisliği açısından koordinatları onaylanan keşif ve ilgili bölümlerde yer alan açıklamalar bağlamında Biyoloji Bilimi, Kimya Bilimi, Çevre Mühendisliği, Harita Mühendisliği, Hidrojeoloji Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Maden Mühendisliği, Orman Mühendisliği ve Ziraat Mühendisliği açısından uygun olmadığı kanaatine varılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Murat Dağı’nın yok olmaması için bir umut doğdu

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Yüksel, “Murat Dağı Yok Olmasın Platformu’nda olan üyelerden biriyiz ve bu davayı yakından takip ediyoruz. Bilirkişi şu anda bizim isteğimiz doğrultusunda bir karar verdi ve Murat Dağı’nın yok olmaması için bir umut doğdu. Bu rapor mahkemeye sunulacak ve dava sürecinde, çevreyi düşünenlerin lehine bir done olacak” dedi.